Засуджених перевозять в жахливих умовах

Засуджених перевозять в жахливих умовах

засуджені2

Працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини разом із представниками громадських організацій перевірили умови перевезення засуджених та ув’язнених спеціальними вагонами Укрзалізниці, повідомили у прес-службі омбудсмена.

Конвойованим особам доводиться протягом тривалого часу (від кількох годин до кількох діб) перебувати в камерах надзвичайно малого розміру: площею 3,48 м2 («Велика» камера) та 2,05 м2 («Мала» камера). У вагоні передбачено лише один туалет для засуджених, що з урахуванням кількості осіб, які перевозяться, значно ускладнює справляння природних потреб. Камери спеціального вагону не мають ані природного, ані штучного освітлення.

Незважаючи на те, що час переміщення може тривати до трьох діб, відсутнє будь-яке покриття місць для сидіння, а також матраци, подушки та постільна білизна. Місця для сидіння не мають жодного поручня, що може призвести до травмування у випадку екстреного гальмування.

У вагоні не передбачено системи вентиляції, що призводить до того, що влітку як ув’язнені змушені годинами перебувати під впливом надвисоких температур.

Уповноважений з прав людини неодноразово звертала увагу керівництва Державної пенітенціарної служби України, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини такі умови конвоювання можуть розглядатися як прояв жорстокого поводження.

НАШ ГРАД