Запущено проект «Е-контракт»

Запущено проект «Е-контракт»

Міністр фінансів Оксана Маркарова дала старт проекту «Е-контракт», який продовжить інформаційну революцію у сфері публічних фінансів, повідомляє Міністерство фінансів України

Невдовзі у системі єдиної «екосистеми» публічних фінансів з’явиться новий інструмент «Е-контракт», який інтегрує і автоматизує процеси трьох державних систем: Державної казначейської служби, Міністерства фінансів України (E-data – Spending – витрати бюджетних коштів), Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства (Prozorro).

«Ми починаємо рухатись від прозорості до підзвітності. У 2015 році ми запустили перший портал – Spending. Він дозволив бачити фактично в реальному часі інформацію про те, куди і скільки коштів за контрактом перерахувала Державна казначейська служба. Потім ми відкрили дані державного та місцевих бюджетів, інформацію про проекти, які фінансуються міжнародними фінансовими організаціями», – сказала Міністр фінансів.

 «Е-контракт» допоможе впорядкувати процедуру укладання договорів на всіх її етапах – від ініціації до звітування, а також стане новим інструментом для аналізу даних та контролю за використанням публічних коштів. Аналіз даних в свою чергу є необхідною передумовою для прийняття ефективних рішень.

У системі державних закупівель Prozorro величезний масив даних щодо договорів, які укладаються між учасниками процесу, поки що залишається у форматі, непридатному для аналізу. «Сьогодні ми даємо старт проекту, який покладе цьому край. І у нас з’явиться Е-контракт, який повністю переведе всі договори, що укладаються на  Prozorro і які ми бачимо в Казначействі, в повноцінну електронну форму», – зазначила Оксана Маркарова.

Присутній на презентації Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет  додав, що документи у форматі, який можуть інтерпретувати машини, – це суттєвий крок уперед для того, щоб різко нарощувати продуктивність людей.

Міністр фінансів також наголосила на оптимізації використання наявного ресурсу. За її словами, економічне зростання в Україні значною мірою залежить від того, чи зможемо ми суттєво збільшити продуктивність праці.

Цифрова трансформація відбувається не лише в Міністерстві фінансів. Вона є складовою комплексної програми, що має на меті зміну взаємовідносин громадянина і держави. «Зараз ми активно працюємо над повноцінним запуском технології SmartID, що передбачає отримання кваліфікованого електронного підпису менше ніж за хвилину. Скористатися підписом можна буде з будь-якого пристрою, підключеного до Інтернету. Це дозволить суттєво прискорити процес та розширити зону дії цифрових послуг для громадян і бізнесу», – додав Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Запровадження проекту скоротить час, який витрачається на паперовий документообіг. «Те, що робить зараз Міністерство фінансів у рамках проекту Е-контракт, фактично дасть нам можливість перевести в електронну форму всі контракти, автоматично дозволить скоротити витрати часу персоналу, уникнути помилок і позбутися певних махінацій», – підсумував перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Павло Кухта.

Проекти та модулі Інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет»

— АІС «Прозорий бюджет» – система, що надасть доступ громадянам до інформації про публічні кошти на всіх стадіях планування та використання, забезпечить актуальність, достовірність та унікальність інформації, комфортність використання аналітичних даних, простоту та зрозумілість поданої інформації, логічність та продуманість, можливість порівняння динаміки, можливість зворотного зв’язку та експертного обговорення.

— Відкриті дані у сфері публічних фінансів – Е-data (https://edata.gov.ua/)

— Єдиний веб-портал використання публічних коштів (spending.gov.ua) є найбільшою відкритою базою даних з публічних фінансів України. Портал  забезпечує доступ до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. На порталі ви знайдете трансакції держави, інформацію про стан виконання договорів та фінансові звіти. Усе у форматі open data.

— Бюджет для громадян (Open Budget — https://openbudget.gov.ua/) – відритий модуль Інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет», призначений для інформування широкого кола громадськості в доступній формі про основні цілі, завдання та пріоритетні напрями бюджетної політики, обґрунтування бюджетних витрат та обсягів доходів, планові та досягнуті результати використання бюджетних коштів, що забезпечує прозорість бюджетів державного та місцевого рівнів.

— BOOST (https://openbudget.gov.ua/analytics/incomes) – це інструмент аналізу бюджетних показників, розроблений на основі методології Світового банку з метою сприяння ефективному використанню бюджетних коштів, поліпшенню процесів прийняття рішень, прозорості та підзвітності. Інструмент BOOST надає можливість громадянському суспільству здійснювати моніторинг фінансів держави, у тому числі для надання подальших рекомендацій органам управління щодо їх використання.

— Портал реєстру проектів МФО (IFIs projects — https://proifi.gov.ua) – офіційний державний портал із реєстром проектів соціального і економічного розвитку України, які здійснюються за кошти міжнародних фінансових організацій. На порталі ви можете знайти інформацію про проекти, які були впродовж усіх років співробітництва України з МФО.

Розробником та адміністратором порталів є ДУ «Відкриті публічні фінанси».

НАШ ГРАД