Для студентів-медиків підвищили вимоги

Для студентів-медиків підвищили вимоги

Єдиний державний кваліфікаційний іспит — нова комплексна атестація профільних знань студентів-медиків. Вперше такий екзамен українські студенти складатимуть у 2019 році, повідомляє МОЗ. 

Що таке ЄДКІ

У розвинених країнах світу для перевірки знань студентів, які навчаються у медичних закладах вищої освіти, держава проводить іспит. Україна також має для студентів-медиків такий екзамен: КРОК-1, що здають на 3-му курсі, та КРОК-2 — на випускному курсі. Цей екзамен проводить та адмініструє Центр тестування при Міністерстві охорони здоров’я України. З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента — єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ).

Для чого вводять ЄДКІ

Розвиток медичної освіти є важливим для реформування медичної сфери: від якості освіти лікаря залежить якість медичних послуг для пацієнтів у майбутньому.

ЄДКІ як сучасний інструмент оцінювання перевіряє рівень знань студентів, що сприятиме випуску з закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів. Загалом впровадження ЄДКІ вирішує такі важливі завдання для нової якості медосвіти:

  • об’єктивна екзаменація професійних знань у студентів-медиків: відбувається перевірка теоретичних та практичних знань;
  • інтеграція української медицини в світову, адже складові ЄДКІ перевіряють універсальні знання, якими повинен володіти лікар у будь-якій країні світу;
  • зменшення корупційних ризиків, оскільки міжнародний іспит з основ медицини неможливо купити;
  • сприяння випуску з університету мотивованого та фахового лікаря, який не відрізняється від професійного лікаря за кордоном.

Хто і коли складатиме ЄДКІ: про компоненти та етапи комплексного іспиту

ЄДКІ, відповідно до постанови КМУ №334,

 проходить у два етапи: перший етап — на третьому курсі, другий — залежно від спеціальності — на п’ятому (стоматологія, фармація) або шостому курсах (медицина, медична психологія, педіатрія).

Детально про компоненти та етапи комплексного іспиту читайте на сайті МОЗ.

НАШ ГРАД