Денге і чикунгунья – вірусні інфекції, що переносяться комарами

Денге і чикунгунья – вірусні інфекції, що переносяться комарами

Денге і чикунгунья – вірусні інфекції, що переносяться комарами, – стрімко поширюються у низці регіонів світу. Про це в середу заявили експерти ВООЗ на брифінгу, присвяченому захворюванням, що передаються людині з комариними укусами.

У ВООЗ зазначають, що одним із факторів, що ведуть до ширшого поширення цих вірусів, може бути глобальне потепління. Багато опадів також сприяють розмноженню комарів. Причому через зміну клімату переносники вірусів все частіше зустрічаються в країнах і регіонах, які раніше не були для них природним середовищем.

Денге

За даними ВООЗ, кількість зареєстрованих випадків денге у світі збільшилася з 505 тисяч 2000 року до 5,2 мільйона 2019 року. У 2022 році в Латиноамериканському регіоні було зареєстровано 2,8 млн випадків заражень та 1280 випадків смерті. Тенденція зростання поки що зберігається і в 2023 році.

Особливу тривогу у фахівців викликає ситуація у Болівії, Парагваї та Перу. У Європейському регіоні з 2010 року регулярно реєструються випадки лихоманки денге. Тенденції в Азії також викликають занепокоєння.

З липня 2022 року велику кількість випадків захворювання зареєстрували в Судані – 8239 заражень та 45 випадків смерті.

Лихоманка денге – одна з найбільш поширених із переданих комарами інфекцій. Найчастіше вірус зустрічається у тропічному та субтропічному кліматі.

У більшості людей, які заразилися лихоманкою денге, немає жодних симптомів. Найбільш поширені симптоми, якщо вони все-таки виявляються, — висока температура, головний біль, ломота в тілі, нудота та висипання. Найкращими засобами для їх полегшення є ацетамінофен або парацетамол.

Гарячка зазвичай минає за один-два тижні. У деяких людей розвивається важка форма денге, і їм потрібна госпіталізація. У поодиноких випадках захворювання може призвести до летального результату.

Чікунгунья

Спалахи чікунгуньї спостерігаються зараз у Парагваї, Аргентині та Болівії, відзначається також висока циркуляція в Бразилії та інших країнах Латиноамериканського регіону.

Нетиповими для цього захворювання є зареєстровані випадки гострого менінгоенцефаліту та неонатальної смертності, пов’язані із цим захворюванням. Майже 70 відсотків зареєстрованих смертей припадає на населення старше 60 років, в основному з захворюваннями, що раніше існували, такими як діабет, гіпертонія, ослаблений імунітет. 20 відсотків смертей посідає новонароджених, інфікованих під час пологів.

Проте загалом, наголошують у ВООЗ, випадки прояву важких симптомів чикунгуньї та смерті від неї є рідкісними.

Чикунгунья зазвичай викликає лихоманку і сильний біль у суглобах, інші симптоми включають набряки суглобів, біль у м’язах, головний біль, нудоту, втому та висипання.

Вакцини або терапії для протидії інфекційним захворюванням, що збуджується вірусом чикунгуньї, в даний час не існує.

Зіка

У ВООЗ зазначають, що кількість випадків зараження ще одним захворюванням, яке передається комарами, – лихоманкою Зіка, останніми роками значно скоротилося. Так, у 2017 році було зареєстровано 50 тисяч випадків, у 2018 році – лише 30 тисяч.

За підсумками трьох минулих місяців 2023 року офіційно повідомляється лише про 3 000 випадків Зіки – у Бразилії, Болівії, Гватемалі, Белізі та Колумбії.

Нагадаємо, що спалах Зіки спостерігався в латиноамериканських країнах у 2016 році (понад 600 тисяч випадків). Зараження вагітних жінок цим вірусом може вести до мікроцефалії та інших вроджених вад розвитку у дітей.

Інфекція також пов’язана з підвищеним ризиком розвитку неврологічних ускладнень у дорослих та дітей, включаючи синдром Гійєна-Барре, невропатію та мієліт. Симптоми лихоманки – підвищення температури, висипання, кон’юнктивіт, біль у м’язах та суглобах.

Запобіжні заходи

Найпростіший спосіб запобігати поширенню захворювань, що передаються комарами, – уникати укусів цих комах.

У ВООЗ рекомендують, зокрема, носити довгий світлий одяг, що покриває більшу частину тіла, використовувати засоби від комарів і спати в приміщеннях, захищених москітними сітками.

У ВООЗ також говорять про необхідність ранньої та ефективної діагностики та лікування. Наразі одна вакцина проти таких інфекцій вже дозволена до використання, ще дві перебувають на стадії розробки.