Гройсман обіцяє навести порядок у сфері державних закупівель ліків

Гройсман обіцяє навести порядок у сфері державних закупівель ліків

медстрахуванняВ Україні потрібно навести порядок у сфері державних закупівель ліків, заявили У КМУ.

«У нашій країні є багато проблем, які потрібно вирішувати. Одна з них є надзвичайно важливою — це наведення порядку на державних закупівлях у сфері ліків. Сьогодні стоїть питання забезпечення хворих, онкокохворих, особливо йде мова про дітей», — заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На сьогодні, за інформацією обласних державних адміністрацій та обласних рад, за тиждень було створено запас лікарських засобів. Його буде достатньо для стабілізації ситуації. Водночас треба декілька місяців, щоби вирівняти постачання препаратів, які необхідні у регіонах.

«Найголовніше, потрібно систематизувати роботу — як закупівлю ліків, так і постачання, щоб у нас не було жодних перебоїв, і найголовніше, щоб ми придбали якісні ліки і за реальною ціною», — підкреслив Голова Уряду.

Запроваджена Міністерством охорони здоров’я України система забезпечила можливість закупівлі медичних препаратів через міжнародні організації, що дало 10-90% економії на закупівельних цінах. «210 мільйонів до сьогоднішнього дня залишалися на оборудках і на штучно завищених цінах. Я переконаний, що такого більше не буде», — наголосив Гройсман.

Уряд прийняв рішення про те, що ліки, які були зареєстровані і споживаються у ЄС, США, Канаді, Швейцарії, Японії та Австралії, будуть допущені на ринок України без будь-яких зволікань. Згідно з прийнятим рішенням, експертиза наданих документів буде відбуватися протягом 20 днів. У випадку, якщо уповноважений орган не проведе експертизи, це буде вважатися як мовчазна згода, і одразу МОЗ буде зобов’язаний видати препарату реєстрацію протягом 10 днів. «Раніше це питання вирішувалося роками», — зазначив Володимир Гройсман. -«Це значно розширить ринок, це дасть можливість потрапити на український ринок якісним препаратам, які сертифіковані і споживаються на ринках зазначених країн, і це буде позитивно впливати на формування ціни медпрепаратів для українців. Монополія з 5-6 фірм, які стоять на кордонах, і впирається в те, щоби ввести нормальні ліки для українців, буде зруйнована».

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти з цього питання – урядовий та від народних депутатів, і висловив сподівання, що Парламент прийме рішення для урегулювання проблеми.

«Для мене немає значення, [який законопроект ухвалять]. Мені треба, щоби ліки були якісними, дешевими і щоби вони були на полицях аптечних закладів. І щоби люди могли мати доступ до того, щоб їх придбати», — зазначив Голова Уряду та зауважив, що ці питання були зарегульовані саме законодавством.

НАШ ГРАД