В Україні скоротять строки розгляду справ у суді

В Україні скоротять строки розгляду справ у суді

Законопроект про суд присяжних передбачає, що вердикт присяжних буде обов’язковим для головуючого судді. На це звернув увагу заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук в інтерв’ю інформаційному агентству «UA-Times».

«Законопроект передбачає наступне: обвинувальний вердикт є підставою для обвинувального вироку, виправдувальний, відповідно, для виправдувального. Тобто суддя зв’язаний рішенням присяжних. Таким чином, питання факту вирішується не суддею, а громадянами», – наголосив Олександр Банчук.

Він також наголосив, що на присяжних будуть поширюватися такі ж вимоги, що і до судді, зокрема, в сфері антикорупційного законодавства: «Оскільки за своїм статусом присяжний прирівнюється до судді, то відповідно, на нього поширюються такі ж вимоги – і щодо корупції, і щодо підстав для відводу або відсторонення від виконання обов’язків».

За словами заступника Міністра, дієвим запобіжником зловживань, порушень та впливів на суддів і присяжних є скорочення строків розгляду справ.

«Чим швидше справа буде розглянута, тим мінімальним буде вплив, в тому числі корупційного характеру, на суд в цілому і кожного присяжного окремо. Зараз ситуація в цьому плані дуже складна. Справи в судах можуть розглядатися дуже довго – від декількох місяців до кількох років. І чим довше вони слухаються, тим вищі корупційні ризики, тим більше можливості зловживань, порушень, впливу на суд», – пояснив Олександр Банчук.

 НАШ ГРАД