В лікарнях наявні понад 4 тисячі апаратів ШВЛ

В лікарнях наявні понад 4 тисячі апаратів ШВЛ

У медичних закладах України наявні понад 4 тисячі апаратів штучної вентиляції легенів, готових до надання медичної допомоги. З них наразі задіяні 372, тобто — менш ніж 10% від загальної кількості. Про це повідомила заступник Міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

«Наразі в Україні лікарні забезпечені апаратами ШВЛ. На сьогоднішній ранок у медичних закладах були задіяні близько 10% із загальної кількості відповідного обладнання. Усі інші апарати також готові до використання у разі потреби в них, враховуючи щоденний приріст госпіталізації та тривожну динаміку», — підкреслила Світлана Шаталова. 

Заступник Міністра охорони здоров’я зазначила, що мета МОЗ — не скоріше як-небудь витратити кошти Фонду боротьби з COVID-19, а витратити їх максимально ефективно, та підкреслила, що наразі не йдеться про жодний дефіцит апаратів ШВЛ в українських лікарнях.

«Закупівлі обладнання для медичних закладів держави продовжуються через ДП «Медичні закупівлі України», що є одержувачем бюджетних закупівель по всіх централізованих закупівлях з Фонду боротьби з COVID. Робиться акцент на експертній якості обладнання, яке закуповує держава для лікарень, оскільки обладнання плануємо використовувати і після пандемії. Це стосується не тільки апаратів ШВЛ, а й, наприклад, комп’ютерних томографів», — повідомила Світлана Шаталова. 

Також заступник Міністра додала, що 30 вересня ДП «Медичні закупівлі України» підписало договір щодо придбання 100 апаратів штучної вентиляції легень. Другий договір на ще 100 одиниць було погоджено МОЗ України 5 жовтня. Наразі з кінця жовтня ДП «Медичні закупівлі України» планує розпочати поставку обладнання. Нагадаємо, що МОЗ України передало ДП «Медичні закупівлі України» всі технічні характеристики апаратів штучної вентиляції легень для закупівлі ще 1 липня.

Нагадаємо, минулого тижня Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу МОЗ 

та ухвалив проект постанови про перерозподіл видатків держбюджету, яким передбачається виділення майже 253 млн грн на збільшення потужностей лабораторій з діагностики коронавірусної інфекції COVID-19. Видатки проводитимуться за рахунок позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку на реалізацію проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

За квітень-вересень до медзакладів було госпіталізовано 71 611 пацієнтів з коронавірусною хворобою, з них 12 461 пацієнт – це 17% від загальної кількості госпіталізованих — отримав медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії. Стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у вересні надавали 7976 медичних команд, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

Кількість госпіталізованих у вересні порівняно з серпнем зросла на 34%. Зокрема, у вересні було госпіталізовано 23 143 пацієнта, з них 4 073 пацієнта отримали допомогу в умовах інтенсивної терапії, 249 пацієнтів було підключено до апарату ШВЛ. Найбільше пацієнтів з коронавірусною хворобою було госпіталізовано у Харківській, Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській областях та в місті Києві.

1607 мобільних бригад у вересні здійснили понад 312 тисяч заборів матеріалів у пацієнтів для здійснення тестувань методом ПЛР. Що на 50% більше, ніж у серпні. А загалом з початку квітня мобільні бригади здійснили понад 1 млн заборів матеріалу для тестування. В середньому одна мобільна бригада здійснила у минулому місяці 194 забори матеріалу для тестувань. Найбільш завантаженими у вересні були мобільні бригади Київської області, де на одну бригаду припадало 637 тестувань, міста Києва – 400 тестувань на бригаду, Тернопільської області – 292 тестування.

Станом на сьогодні НСЗУ законтрактувала для надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього 25 центрів екстреної медичної допомоги, 339 медзакладів для надання пацієнтам допомоги в стаціонарних умовах та 940 медзакладів, в яких утворено мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. НСЗУ виплатила 4,87 млрд грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього. Виплати від НСЗУ також отримали 152 медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.

Тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу.

Лікування пацієнтів з COVID-19 у медзакладах в стаціонарних умовах та взяття заборів для тестування у пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу мобільними бригадами є безоплатним для пацієнтів. В тариф на оплату послуг медзакладів, які надають стаціонарну медичну допомогу таким пацієнтам, включено всі лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для лікування як в умовах терапевтичних/інфекційних відділень, так і в умовах інтенсивної терапії. В тариф на оплату послуг мобільних бригад включено виїзд мобільної бригади до пацієнта з підозрою на СOVID-19, здійснення забору матеріалу для тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР та доставку цього матеріалу в лабораторію.