В Афганістані жінки не можуть будь що робити без супроводу чоловіків

В Афганістані жінки не можуть будь що робити без супроводу чоловіків

В Афганістані жінки не можуть працювати та навчатися, подорожувати без супроводу чоловіків, не можуть навіть піти до парку чи лазні. Представники «Талібану» заявляють, що об’єднали країну, але при цьому вони розкололи її за ґендерною ознакою. Про це на засіданні Ради Безпеки, присвяченому Афганістану, розповіла Спеціальний представник голови ООН у цій країні Роза Отунбаєва. 

Права жінок

«Зараз, коли Афганістану потрібен весь його людський капітал, щоб відновитися після десятиліть війни, половина потенційних лікарів, науковців, журналістів та політиків країни виявилася замкненою у своїх будинках, їхні мрії зруйновані, їхні таланти конфісковані. Афганістан при талібах залишається найрепресивнішою країною у світі щодо прав жінок», – заявила Отунбаєва.

Вона зазначила, що заборона на роботу жінок у неурядових організаціях обернеться дуже серйозними наслідками для афганського населення, яке потребує допомоги та підтримки, та відносин між «Талібаном» та міжнародною спільнотою.

«Фінансування проектів в Афганістані швидше за все скоротиться, якщо жінкам не дозволять працювати. НУО, якими керують жінки, були змушені припинити свою діяльність. Якщо обсяги допомоги [населенню] зменшаться, то й сума грошових переказів у доларах, необхідна для надання цієї допомоги, також зменшиться», – сказала Спецпредставник.

«Ми розуміємо, що світогляд Талібану сильно відрізняється від світогляду будь-якого іншого уряду, але важко зрозуміти, який би там не був уряд, гідний цієї назви, може використати своє правління проти половини населення», – додала вона.

Гуманітарна криза та робота ООН

Гуманітарна криза в Афганістані – наймасштабніша на планеті. Дві третини населення країни, 28 мільйонів людей, цього року потребують гуманітарної допомоги. Шість мільйонів перебувають за крок від голоду. На надання допомоги всім, хто потребує, знадобиться 4,62 мільярда доларів.

«У нашій гуманітарній роботі ми стикаємося зі все більш складними умовами щодо доступу та безпеки. Заборона на роботу жінок у НУО є не єдиною серйозною перешкодою для надання допомоги вразливим верствам населення. Ми також стурбовані тим, що заборонять працювати і афганському жіночому персоналу ООН. Ми вже стали свідками зусиль талібів, спрямованих на те, щоб завадити афганським жінкам-співробітницям ходити до офісів ООН у п’яти провінціях», – повідомила Отунбаєва.

Вона зазначила, що погрози, які походять від місцевої філії ІДІЛ, також перешкоджають нормальній роботі ООН.

«Ми вдячні за надані заходи безпеки, але стурбовані тим, що де-факто влада не має можливості повністю усувати загрози, що виникають», – сказала Отунбаєва.

Права людини

Спецпредставник повідомила про серйозні порушення прав людини, які стосуються не лише жінок та дівчаток. В Афганістані відбуваються позасудові страти, довільні арешти та тортури, спрямовані насамперед проти колишніх урядовців та сил безпеки.

У країні також продовжують впроваджувати громадські тілесні покарання. Згідно з міжнародним правом, вони класифікуються як тортури і жорстоке поводження.

Продовжуються також репресії, спрямовані проти засобів масової інформації та громадянського суспільства.

Робота Місії ООН в Афганістані

Отунбаєва повідомила, що в «Талібані» існує фракція, яка не погоджується з поточним напрямом політики керівництва країни. Її представники розуміють, що потрібно приділяти увагу потребам людей.

Як наголосила Отунбаєва, можливо, це призведе до зміни політичного вектора. Однак на це піде багато часу, а потреби людей зростають уже зараз.

«Стратегія МООНСУ полягає в тому, щоб зберегти будь-який політичний простір для чесного та прямого дискурсу між талібами та міжнародною спільнотою», – сказала Спецпредставник. Проте зберігати його стає дедалі важче, додала вона.

«Талібан» має припинити приймати рішення, через які погіршуються відносини між Афганістаном та міжнародною спільнотою, зокрема донорами, зазначила Отунбаєва.

«Водночас міжнародне співтовариство має почати розробляти повістку для дискусій з де-факто владою, яка включала б питання, які мають значення для талібів», – підсумувала вона.