Вчені стурбовані стрімким таненням льоду в Антарктиці

Вчені стурбовані стрімким таненням льоду в Антарктиці

Минулий березень став другим за рівнем середньої глобальної температури за історію спостережень. Про це повідомляють експерти ВМО із посиланням на Службу зміни клімату «Коперник», створену Європейським центром середньострокових прогнозів погоди. 

Висновки ця служба робить на базі комп’ютерного аналізу, заснованого на мільярдах свідчень із супутників, кораблів, літаків та метеостанцій по всьому світу. Для порівняння використовується діапазон даних із 1991 по 2020 рік.

Температури вище за середні березневі показники спостерігалися в Північній Африці, на південному заході Росії і на більшості територій в Азії. При цьому в Азії у березні було зареєстровано багато нових температурних рекордів.

В Аргентині та інших частинах Південної Америки, Австралії та на північному сході Північної Америки температура також була вищою за середню.

У Європі картина була неоднорідною: на півночі березень був холоднішим, ніж зазвичай, а в південній та центральній Європі місяць був теплішим, ніж у середньому.

Вчені також стурбовані стрімким таненням льоду в Антарктиці. Загалом на планеті площа морського льоду була в березні на 28 відсотків меншою від середнього показника (4,4 мільйона квадратних метрів). А у лютому цей показник був найнижчим за всю історію спостережень.

НАШ ГРАД