Вперше за 22 роки станцію «Академік Вернадський» модернізують

Вперше за 22 роки станцію «Академік Вернадський» модернізують

Наприкінці січня почнеться модернізація української антарктичної станції «Академік Вернадський» – масштабна реконструкція відбудеться вперше відтоді, коли станція перейшла у власність України, тобто за 22 роки. На це держава виділила майже 35 млн гривень. Таку інформацію повідомив в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН Євген Дикий під час прес-конференції в Києві.

«Уперше за 22 роки, протягом яких станція належить Україні, вкладено серйозні кошти для її модернізації. На це було виділено спочатку 15 мільйонів гривень, а потім ще 19,6 мільйона. Хочу нагадати, що загалом цій станції вже понад 70 років. Британці передали нам її у 1996 р. у дуже гарному стані, але, звісно, за такий час вона вже потребує серйозного оновлення багатьох систем. А за час «господарювання» України було побудовано тільки паливний бак 2006 року», – зазначив керівник НАНЦ.

Зокрема, будуть проведені такі роботи:

1. Оновлення всієї енергетичної системи станції – нові дизельні двигуни

2. Встановлення нового опріснювача води (перетворює морську воду на питну)

3. Заміна всієї системи опалення

4. Заміна даху на всіх приміщеннях станції

5. Переобладнання медичного кабінету (кардіограф, УЗД-апарат, біохімічний аналізатор та аналізатор крові, обладнання для телемедицини)

6. Переобладнання біологічної лабораторії (морозильник для глибокого заморожування біологічних зразків, витяжна шафа для роботи з хімічними реагентами, обладнання для виділення ДНК, спектрофотометри)

7. Ремонт паливного баку (антикорозійна холодна оцинковка дна);

8. Побудова паливного трубопроводу.

«А ще для наших полярників буде особливий бонус – кавоварка. Прохання встановити її на станції ми отримували вже давно, і от зараз «мрія» багатьох наших зимівників здійсниться: вони зможуть починати ранок з запашної свіжозвареної, а не свіжозапареної кави», – розказав Євген Дикий.

Кошти на ремонт були виділені ще торік, і на них уже проведені проектні роботи та закуплена більша частина необхідних матеріалів й обладнання. Зараз вони доправляються в порт Пунта-Аренас міста Чилі й завантажуються на корабель, який 20 січня 2019 року вийде в бік станції « Академік Вернадський». Одночасно на станцію вирушає й українська інженерна група, що здійснюватиме реконструкцію.

«Основні роботи на станції проводитимуть під час так званого сезону – коли триває антарктичне літо. Це найближчі два, два з половиною місяці. Тому разом з сезонною експедицією ми відправляємо на станцію інженерів. Розраховуємо, що повністю з ремонтом впораємося за 2 сезони, тобто цей і наступний рік», – пояснив очільник Центру.

Нагадуємо, що стартувала 24-та Українська антарктична експедиція: на станцію «Академік Вернадський» уже вирушає сезонний загін, а зимівників відправлять наприкінці березня.

Цього року Україна відправляє в сезонну експедицію на станцію «Академік Вернадський» найбільший загін за останні 18 років – в Антарктиду вирушають 26 дослідників та інженерів. 

«Щороку ми відправляємо на нашу станцію експедицію, яка складається з двох частин. Це загін зимівників, що проводять постійні неперервні спостереження впродовж всього року, та загін сезонних дослідників, які працюють на станції впродовж антарктичного літа. Ця, 24-та експедиція, є особливою. Адже з різних причин останніми роками спостерігалися певні стагнаційні тенденції в українських антарктичних дослідженнях. Ми утримували місце на карті, але не розвивалися. Зараз, після змін в Національному антарктичному науковому центрі, ми перейшли до стрімкого розвитку», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха.

Так, з 2002 року сезонні загони постійно скорочувалися і чисельно, і за терміном перебування на станції.

«Тобто ми не використовували на повну всі наші наукові можливості. Зараз же ми навпаки – робимо акцент на їхній розвиток, тому відправляємо в сезонну експедицію найбільший після 2001 року загін. Тривалість періоду досліджень також найдовша за ці роки: понад 2 місяці. Значно розширюються й наукові завдання – і за тематикою, і географічно», – розказав очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Зокрема, використовуючи сучасне обладнання, вчені виконуватимуть такі актуальні для української та світової науки дослідження:

  • За допомогою спеціальних дронів та інноваційного програмного забезпечення будуватимуться 3D-моделі льодовиків;
  • Розпочнеться комплексне дослідження різноманіття бактерій і вірусів;
  • Вивчатиметься механізм «цвітіння» вод Південного океану;
  • Досліджуватиметься поширення у водах Антарктики стійких органічних забруднювачів;
  • Метеорологічні дослідження будуть значною мірою автоматизовані та відтепер включатимуть вивчення сонячної активності.

Стосовно географічного розширення, то низку експериментів проводитимуть не лише на нашій станції, але й на островах довкола неї. А деякі дослідження, передусім антарктичної рослинності та ґрунтів, охоплять території від Вогняної землі та субантарктичних островів до Південного полярного кола.

«Якщо зимівники – це переважно «вартові», то сезонники – це «мисливці-збирачі». Основна задача сезонного загону – по 20 годин на добу бути мобільними, виходити далеко за межі станції, зокрема, на човнах, обстежувати сусідні острови, континентальний берег Антарктиди і збирати зразки, які поїдуть в десятки лабораторій в Україні», – пояснив Євген Дикий.

У 24-й сезонний загін увійшли вчені різних спеціальностей, переважно геологи, геофізики, метеорологи та біологи. Серед них є як ветерани українських полярних досліджень (зокрема, деякі учасники Першої УАЕ 1996 року), так і зовсім молоді науковці. Окремо варто відзначити, що вперше за багато років українські полярні дослідження відкриті для жінок. Тож у сезонну експедицію цього року вирушать 4 наукові співробітниці.

Відбір учасників у річну 24-ту експедицію наразі ще триває. Нагадуємо, що долучитися до неї виявили бажання рекордна кількість людей – документи надали 178 кандидатів.

Планується, що загін зимівників відправлять на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня, а до того вони пройдуть необхідне навчання.