ВООЗ: підвищення податків на алкоголь знижує смертність

ВООЗ: підвищення податків на алкоголь знижує смертність

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) зазначають, що податки, що застосовуються до шкідливих продуктів, таких як алкоголь і напої, що містять цукор, залишаються низькими по всьому світу. Згідно з опублікованими сьогодні новими даними, більшість країн не використовують податки для стимулювання здоровішого способу життя, повідомляє ООН. 

Щорічно в усьому світі 2,6 мільйона людей помирають від причин, пов’язаних із вживанням алкоголю, а понад 8 мільйонів – через нездорове харчування. Введення високих податків на алкоголь і цукромісткі напої допоможе знизити смертність, наголошують в ООН, і закликають країни вжити відповідних заходів. Експерти ВООЗ сьогодні також випустили керівництво, яке допоможе урядам розробити необхідну політику. 

Половина всіх країн, що оподатковують підсолоджені цукром напої, також оподатковують воду, що не рекомендується ВООЗ. Хоча 108 країн обкладають податком ті чи інші види напоїв, що містять цукру, в середньому у світі акцизний податок (податок, призначений для певного споживчого продукту) становить лише 6,6 відсотків від ціни газування.

Щонайменше 148 країн запровадили акцизні збори на алкогольні напої на національному рівні. Проте вино звільнено від акцизного податку як мінімум у 22 країнах, більшість із яких перебувають у Європейському регіоні. У середньому по світу частка акцизного податку у вартості найпопулярніших брендів пива становить 17,2 відсотка, видів міцних спиртних напоїв, що найбільше продаються, — 26,5 відсотків.

Дослідження 2017 року показує, що податки, які підвищать ціну на алкоголь на 50 відсотків, допоможуть запобігти понад 21 мільйонам смертей за 50 років і принесуть майже 17 трильйонів доларів додаткових доходів. Це еквівалент сукупного державного доходу восьми найбільших економік світу за рік.

«Коли шкідливі продукти оподатковуються, це сприяє зміцненню здоров’я населення. Це має позитивний хвильовий ефект у всьому суспільстві: менше хвороб та нездужань, а уряди отримують додаткові доходи для надання послуг. У випадку з алкоголем податки також допомагають запобігти насильству та дорожньо-транспортному травматизму», – сказав Рудігер Крех, директор відділу зміцнення здоров’я Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У країнах, які збільшили податок на алкоголь, знижується смертність від захворювань, пов’язаних із його вживанням. Наприклад, у Литві цей показник знизився з 23,4 смертей на 100 000 осіб у 2016 році до 18,1 смертей на 100 000 осіб у 2018 році. При цьому надходження від податку на алкоголь у цій країні збільшилися з 234 мільйонів євро у 2016 році до 323 мільйонів євро у 2018 році.

Згідно з даними деяких досліджень, запровадження високих податків на алкоголь і цукрозміщувальну продукцію також спонукає компанії переходити на виробництво більш здорової продукції. 

Недавнє опитування Gallup, проведене у співпраці з ВООЗ та Bloomberg Philanthropies, показало, що більшість опитаних людей у ​​всіх країнах підтримують підвищення податків на шкідливі для здоров’я продукти, такі як алкоголь та солодкі напої.

НАШ ГРАД