Викрито злочинну групу з продажу фейкових COVID-сертифікатів

Викрито злочинну групу з продажу фейкових COVID-сертифікатів

Співробітники Кіберполу Вінниччини спільно з Мінцифри та слідчими обласної поліції викрили групу осіб, що продавала фейкові СOVID-сертифікати невакцинованим людям.

Вінницький підприємець налагодив продаж фіктивних сертифікатів про вакцинацію з внесенням інформації до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Він рекламував свої послуги у закритих групах месенджерів. Також йому допомагали медичні працівники, до яких він відправляв клієнтів. Дані вносилися в ЕСОЗ без проведення щеплень, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України

Під час проведення обшуків за місцем роботи сімейного лікаря та за місцем проживання підприємця вилучено речові докази.

Наразі слідство готує матеріали для повідомлення зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Мінцифри та Кіберпол ретельно відстежують усі випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Якщо ви бачите, що хтось продає підроблені тести чи COVID-сертифікати, то одразу повідомляйте в поліцію.

Закликаємо всіх українців не купувати підроблені ПЛР-тести або COVID-сертифікати й не робити їх самостійно. Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини. Кожен, хто хоче вакцинуватись від COVID-19, може це зробити абсолютно безкоштовно. До того ж українцям, які свідомо використовують фейкові COVID-сертифікати, доведеться заплатити штраф у розмірі до 34 тисяч гривень або відбувати покарання у виді обмеження волі до 2 років.

 НАШ ГРАД