Батькам буде компенсовано частину коштів, витрачених на навчання дітей у вишах

Батькам буде компенсовано частину коштів, витрачених на навчання дітей у вишах

Ще до голосування у Верховній Раді всі запропоновані ініціативи другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває отримали переважне схвалення українських громадян, що вкрай важливо для їхнього успішного впровадження. Про це у своєму блозі на сайті видання «Лівий берег» написав керівник Головного територіального управління юстиції у Київській області Олексій Шевченко.

Очільник юстиції Київщини відзначив, що проголосовані Парламентом закони спрямовані на створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання, а прогресивні зміни, визначені в цих документах, по-перше, повністю відповідають передовій міжнародній практиці у сфері захисту прав дітей, і, по-друге, передбачають адекватне поєднання санкційних та заохочувальних стимулів для батьків у питанні належного матеріального утримання своїх дітей. Вони є високо мотиваційними для добросовісних батьків і водночас жорсткими та безкомпромісними до тих, хто систематично жертвує потребами власних дітей на користь особистих інтересів.

«Саме завдяки ухваленим нормам стане можливим збільшення мінімального розміру аліментів до рівня прожиткового мінімуму, який наразі становить близько 2 тисяч гривень, що є цілком виправданим не лише з огляду на соціально-економічну справедливість, а й з урахуванням зростаючих цін на товари і послуги в Україні протягом останніх років», — розповів Олексій Шевченко.

Він зауважив, що серед основних новацій другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває – автоматичне зростання суми боргу від 20 до 50 % (1 рік – на 20%, 2 роки – на 30%, 3 роки – на 50%), кримінальна відповідальність за ухилення від суспільно корисних робіт, арешт фінансових активів, звільнення з посади державного службовця за несплату аліментів понад 12 місяців тощо.

Водночас, за словами Олексія Шевченка, ці закони є соціально справедливими: добросовісним батькам буде компенсовано частину коштів, витрачених на навчання дітей у вищих навчальних закладах; оподаткування аліментів від батьків-нерезидентів буде скасовано; ті батьки, які доглядають за важкохворими дітьми, отримають додаткове право на відпустку, а період такого догляду буде зараховано до трудового стажу.

Він додав, що нові закони кардинально змінюють порядок регулювання виїзду дитини за межі України: після набрання ними чинності тому з батьків, з ким проживає дитина, вже не потрібно буде отримувати згоду іншого, щоб вивезти її за кордон на строк до 1 місяця.

«Головним мотивом для здійснення нових кроків у вдосконаленні захисту прав дітей стали не прогнози і розрахунки на майбутнє, а реальні досягнення першого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває, завдяки реалізації якого у першій половині цього року українські діти отримали майже 2 мільярди гривень аліментів. А це у кілька разів перевищує показники минулих років. Тому головним адвокатом щойно ухвалених Парламентом законів виступають не політики й не активісти, а конкретні і незаперечні факти», — резюмує Олексій Шевченко.

Деталі за посиланням:

https://ukr.lb.ua/blog/oleksiy_shevchenko/402459_novi_zaohochennya_i_pokarannya.html

Відео за посиланням: https://youtu.be/vcT8RUes2aQ