АРМА передано 9 тисяч арештованих активів

АРМА передано 9 тисяч арештованих активів

Станом на середину вересня 2021 року до Реєстру арештованих активів внесено близько 9300 записів про житлову та нежитлову нерухомість, земельні ділянки, майнові комплекси, транспорт, різноманітні товари, а також грошові кошти, корпоративні права, акції та інші активи, на які накладено арешт та передано в управління АРМА, повідомляє Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів

У структурі портфелю активів найбільшу частку становлять акції та корпоративні права – 51,8% від загальної кількості записів у Реєстрі. При цьому, варто зазначити, що понад 4 тисячі записів стосуються лише акцій АТ «Мотор Січ».

Одним із найчисельніших типів активів в управлінні АРМА є нерухомість, яка становить понад 1,5 тисячі об’єктів (16,8%). Саме управління комерційною та житловою нерухомістю є найбільш поширеною практикою у діяльності Агентства, що генерує переважну частину надходжень до Державного бюджету. Водночас у цій групі активів є ряд арештованого майна, ефективне розпорядження яким суттєво ускладнене. Йдеться, наприклад, про 39 об’єктів незавершеного будівництва, які не перебувають у цивільному обороті та не можуть бути передані управителям.

Вагому частку у структурі портфелю активів складають транспортні засоби (легкові автомобілі, водний і повітряний, залізничний транспорт, вантажівки) – 7,8%. До моменту повернення власнику, компанії «Юнісон Груп», арештованих напіввагонів кількість арештованого транспорту сягала 1,8 тисячі одиниць.

Передане в АРМА рухоме майно становить 7% (с/г продукція, тварини, природні ресурси та матеріали, ювелірні вироби, годинники, електронні пристрої та прилади, твори мистецтва і т. п.). Значна частина цього майна може бути реалізована на відкритих торгах за рішенням суду, а на отримані кошти будуть нараховані відсотки у банку.

Крім того, в АРМА наразі передано 296 (3,2%) арештованих земельних ділянок.

«В управлінні АРМА перебувають різні за станом, властивостями та економічними характеристиками активи. Агентство довело спроможність ефективно управляти такими об’єктами, як нерухомість, цілісні майнові комплекси, деякі види транспорту тощо. Водночас, як видно зі структури портфелю арештованих активів, перспективним напрямом є, зокрема, управління цінними паперами та частками у статутних капіталах. Для успішної реалізації цієї перспективи необхідні окремі корективи в законодавстві, над ініціюванням яких АРМА вже працює», – повідомив керівник АРМА Дмитро Жоравович.

 НАШ ГРАД