Автоматизований обмін інформацією мінімізує людський чинник у процесі перевірки декларацій

Автоматизований обмін інформацією мінімізує людський чинник у процесі перевірки декларацій

Автоматизований обмін інформацією між реєстром НАЗК та реєстрами Мін’юсту мінімізує людський чинник у процесі перевірки декларацій. На цьому Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул наголосив в ефірі телеканалу «Рада», повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції

«Мені відомо, що в Парламенті існують певні застереження щодо законопроекту 7276. Є такий міф про те, що після відкриття доступу НАЗК до реєстрів Мін’юсту можливий витік інформації чи службові особи НАЗК зможуть щось корегувати в цих реєстрах або будуть використовувати конфіденційну інформацію не в порядку, який передбачає законодавство. Я хочу ці міфи розвіяти. Насправді обмін інформацією між реєстром НАЗК та іншими реєстрами буде відбуватися в автоматичному режимі, без втручання людини. Уповноважена особа НАЗК в рамках перевірки декларації одним кліком задає обмін інформацією між реєстрами. Ця уповноважена особа НАЗК не може втрутитися в процес обміну інформацією між реєстрами, оскільки обмін іде не між посадовими особами НАЗК та Мін’юсту, а між інформаційно-телекомунікаційними системами».

Голова НАЗК також повідомив, що всі дії посадових осіб Агентства в процесі проведення перевірок декларацій фіксуються в системі: «Ми бачимо усі дії в реєстрі, які проводить будь-яка особа. Запит з реєстру засвідчується відповідною цифровою печаткою. Власне, одна з ідей запровадження системи логічного та арифметичного контролю – це мінімізація людського чинника в процесі перевірки декларацій, зробити цей процес максимально автоматичним, без втручання людини. Я можу гарантувати, що жодного несанкціонованого використання інформації посадовими особами НАЗК не може бути!».

Олександр Мангул зауважив, що наразі, коли НАЗК запитує інформацію з реєстрів у ручному режимі шляхом надсилання запиту, цей процес займає в середньому 1,5 місяця. «Відповідно до порядку повних перевірок Агентство обмежене в часі – повна перевірка має відбутися упродовж 30 днів або з продовженням цього терміну ще на 30 днів. Наразі 1,5 місяця ми просто очікуємо інформації з реєстрів!» – зазначив Голова НАЗК.

НАШ ГРАД