Житомирщина – лідер зі створення інклюзивних шкіл

Житомирщина – лідер зі створення інклюзивних шкіл

дети тесты экзамены выпускникиНа Житомирщині працюватиме 171 школа для дітей з особливими потребами, можливість інклюзивного навчання отримають 320 дітей.

«Україна взяла курс на розвиток інклюзивної освіти, — про це заявив віце-прем’єр України Геннадій Зубко під час відкриття в Житомирі медіатеки для інклюзивного навчання у школі №28. — Кількість дітей з особливими потребами, що залучені до інклюзивного навчання, щороку зростає. Жодна школа не може відмовити у створенні інклюзивних класів, якщо вона отримала заявку від батьків, висновок спеціальної комісії (ПМПК) або рішення місцевої влади. Сьогодні вже 9% шкіл України долучилися до інклюзивної освіти. Порівнюючи з минулим роком — на 56% збільшилося кількість дітей з особливими потребами, що залучені до інклюзивного навчання. Це відбувається як на Житомирщині, так і в інших обласних центрах».

До речі, вже третій рік поспіль в житомирській школі №28 будуть перебувати діти з інклюзивним навчанням. У 2017-2018 році в школі навчатимуться за інклюзивною програмою 6 учнів: 4 учні – початкової школи, 1 п’ятикласник, 1 учень 7 класу. Для дітей з особливими потребами облаштований сучасний пандус, школярі працюють з психологами, логопедом. Крім навчання для дітей створена позитивна атмосфера  зі сторони учасників навчального процесу.

В навчальному закладі створена медіатека, на обладнання якої виділено 332,1 тис. грн. Виділено клас з сучасними інтерактивними засобами навчання. У новому навчальному році 2 перших класи беруть участь у Всеукраїнському проекті «Нова українська школа».

Ці зусилля направлені на максимальне охоплення інклюзивною освітою дітей з особливими освітніми потребами.

Віце-прем’єр-міністр розповів, що лідерами зі створення інклюзивних шкіл на сьогодні є Київська, Волинська, Дніпропетровська і Житомирська області.

«Для нас важливо, щоб це відбувалося по всій Україні. Діти з особливими потребами  мають бути соціально адаптовані в майбутньому. А це можливо тільки завдяки відкриттю ресурсних кімнат і медіатек в школах України», — підкреслив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр подякував особисто Марині Порошенко за лідерські якості у створенні умов навчання для дітей з особливими потребами. Під час візиту на Житомирщину Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко і Марина Порошенко оглянули хід робіт з облаштування медіатек  в Хорошівській гімназії (смт Хорошів), ЗОШ №28 (м. Житомир), Житомирській міської гуманітарній гімназії №23 ім. М.Очерета.

Гуманітарна  гімназія №23 – це одна із шести шкіл Житомира, де цьогоріч планується відкриття сучасних медіатек. Загалом роботи з облаштування медіатеки вже майже завершені, повідомили у прес-службі ЖОДА. За словами Марини Порошенко, таких сучасних просторів у школах має бути більше, адже вони спонукають дітей до розвитку та творчості.

«У Житомирській області вже функціонує шість медіатек, і до кінця навчального року ми матимемо зовсім іншу цифру. Адже сучасні бібліотеки –це не лише джерело знань, а й інтерактивний простір для реалізації освітніх можливостей кожної дитини, враховуючи її індивідуальні особливості. І батьки, і діти прагнуть кращих умов для навчання та розвитку. Всі хочуть, щоб діти могли потрапити до тієї школи, яка їм подобається, а не до тієї, яку їм нав’язують чи рекомендують. Коли батьки дітей з особливими освітніми потребами дізнаються, що школа провела реконструкцію приміщень, готова до того, щоб приймати таких дітей та навчати їх за індивідуальними планами, вони ведуть своїх дітей у такі школи, а не в інтернати», – зазначила дружина Президента.

У Житомирській міській гуманітарній гімназії №23 ім. М. Й. Очерета навчається 1767 учнів. Площа новоствореної медіатеки становить 107,3 кв. м. На її облаштування з місцевого бюджету було виділено 332,1 тис. грн.

НАШ ГРАД