У районі проведення АТО 400 осіб вважаються зниклими безвісти

У районі проведення АТО 400 осіб вважаються зниклими безвісти

Обстріли донецк30 серпня Україна разом із світовою спільнотою відзначає Міжнародний день зниклих безвісти, проголошений у 2010 році Генеральною Асамблеєю ООН. Цього дня ми вшановуємо людей, чиє місцезнаходження та доля залишаються невідомими внаслідок збройних конфліктів або інших спалахів насильства, стихійних лих, повідомляє прес-служба МЗС.  Пошук зниклих безвісти та ідентифікація тіл загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України на Донбасі залишається однією з найбільш болючих гуманітарних проблем, що потребує невідкладного вирішення.

За даними Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі проведення АТО, понад 400 осіб наразі вважаються зниклими безвісти. Їх розшук унеможливлюється через перешкоди, які чинять російсько-терористичні сили, та систематичні обмеження ними доступу міжнародних гуманітарних організацій до території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Серед численних порушень Росією прав людини в окупованому Криму особливе обурення викликають факти викрадення та зникнення безвісти українців та  кримських татар, які переслідуються окупаційною владою через їхню політичну або громадянську позицію.

Українська сторона глибоко вдячна Міжнародному Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) як нейтральному посереднику за активну участь у розв’язанні проблеми зниклих безвісти та надання підтримки їхнім родинам. Сподіваємось на подальше продовження цієї важливої гуманітарної місії МКЧХ, зокрема на окупованих територіях, до яких тимчасово відсутній доступ української сторони.

НАШ ГРАД