В аеропорту «Бориспіль» десять діб тримали сомалійського підлітка

В аеропорту «Бориспіль» десять діб тримали сомалійського підлітка

самолет ан 178До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло повідомлення від УВКБ ООН та ГО «Право на захист» стосовно тривалого, понад 10 днів, перебування громадянина Сомалі в приміщенні для транзитних пасажирів у пункті пропуску через державний кордон Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Про це повідомили у прес-службі Омбудсмана. З метою перевірки інформації у відповідності до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» працівниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представником ГО «Право на захист» здійснено моніторинговий візит до Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Під час спілкування з громадянином Сомалі встановлено, що він є неповнолітнім та має бажання отримати статус біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, в Україні. Моніторинговий візит також засвідчив відсутність умов для тривалого перебування особи в приміщенні для транзитних пасажирів. Працівниками аеропорту було забезпечено неповнолітньому лише харчування та питна вода, однак умови для відпочинку, прийняття душу відсутні, так само відсутній доступ до медичного обслуговування і правової допомоги.

Завдяки втручанню Уповноваженого з прав людини неповнолітньому шукачу притулку, який відповідно до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» є розлученою з сім’єю дитиною, забезпечено доступ до процедури визначення статусу біженця чи надання додаткового захисту.

У зв’язку з цим, неповнолітній був переданий представникам територіального органу Державної міграційної служби України та виконавчого комітету Бориспільської міської ради як органу опіки та піклування з метою здійснення подальших заходів стосовно захисту його прав та інтересів на території України відповідно до Порядку взаємодії державних органів та органів місцевого самоврядування під час виявлення розлучених із сім’єю дітей, які не є громадянами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 832. Питання перебуває на контролі Уповноваженого з прав людини.

НАШ ГРАД