Українська кінематографія матиме держпідтримку

Українська кінематографія матиме держпідтримку

кінострічка кинофильмВерховною Радою України ухвалено проект Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (№3081-д) в цілому з урахуванням пропозицій Президента України. За відповідне рішення проголосувало 270 народних депутатів. Про це повідомили у Мнітсрестві культури. Даний проект Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» був прийнятий в першому читанні Верховною Радою України 22 вересня 2016 року та направлений  Президентом України для доопрацювання з метою приведення його положень у відповідність із вимогами Конституції України, Бюджетного кодексу України, узгодження з нормами інших законодавчих актів.

Голова Комітету Верховної Ради України  з питань культури і духовності Микола Княжицький, представляючи  доопрацьований законопроект, зазначив, що впродовж більше ніж півтора року представники Комітету, засобів масової інформації, Міністерства культури України, Державного агентства України з питань кіно, Міністерства інформації, а також кіноіндустрії опрацьовували цей законопроект та дійшли до спільного рішення, і поправки запропоновані Президентом України були враховані.

«Це надзвичайно важливий Закон, який дозволить зробити так, щоб Україна припинила бути лідером  серед піратства, це важливий законопроект, який підніме і дасть можливість розвивати український кінематограф та дозволить залучити в Україні нові інвестиції», — сказав Микола Княжицький.

«Ми обмежили своїм рішенням демонстрацію серіалів з країни-окупанта, а також фільми та серіали, які прославляють країну-окупанта. Разом з тим для підтримки українського телебачення та українського кінематографа  ми повинні не лише забороняти,  а й підтримувати. Прийняття  цього Закону – надзвичайно важливий ідеологічний крок, який дозволить українським митцям та представникам кіноіндустрії створювати якісний український продукт».

Голова Комітету з питань культури і духовності також зазначив, що у минулому році знята рекордна для років незалежності України кількість вітчизняних фільмів – 30 стрічок. За його словами, завдяки цьому Закону ми матимемо можливість разів у п’ять збільшити кількість фільмів, які зніматимуться в Україні, в тому числі  і вітчизняних телесеріалів. Одночасно будучи представленими у світі в конкуренції ідей і в конкуренції культури, де кіно є найкращою промоцією.

Міністр культури України Євген Нищук звернувся до народних депутатів  з проханням підтримати цей законопроект.

«Я би дуже просив підтримати цей законопроект. Є один нюанс, який часто плутають – виробництво кіно повного метру і телевізійного формату. Останнім часом у нас дійсно йшли великі кошти на створення повнометражного фільму, які демонструвалися  лише в кінотеатрах, але вони не доходили до широкого загалу глядачів, і це не міняло картинку в телевізорі. Цей закон якраз передбачає саме той імпульс, щоб саме в українському форматі з’явився україномовний контент, україномовні фільми, щоб з’явились  самостійні гравці, які на наших телеканалах зможуть виробляти українські фільми», — сказав Євген Нищук.

У даному законопроекті враховані пропозиції Президента України, зокрема в частині  встановлення законодавством у сфері публічних закупівель особливих умов, порядку та процедур здійснення закупівель за державні кошти товарів, робіт і послуг, необхідних для виробництва, розповсюдження та демонстрування національних фільмів, що звужує у такий спосіб сфери дії Закону України «Про публічні закупівлі».  А також підхід до визначення джерел державної підтримки кінематографії, який передбачається здійснювати за рахунок коштів, передбачених для цих цілей відповідно до Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік, механізмів надання субсидій для повернення частини кваліфікованих витрат, а також виключення положень, що стосуються змін валютного законодавства.

НАШ ГРАД