Унаслідок вибухів на військовому складі у місті Балаклея втрачено половину арсеналу

Унаслідок вибухів на військовому складі у місті Балаклея втрачено половину арсеналу

пожежаВночі 23 березня на території військового складу Міністерства оборони України, що розташований у м. Балаклія Харківської області,  виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. На території військового складу спостерігаються вибухи різної інтенсивності. Триває евакуація громадян з міста, а також з прилеглих населених пунктів — сіл Вербівка та Яковенкове. Сформовано 6 евакуаційних пунктів, куди доправляють людей. Задіяно 74 автобуси та 24 карети швидкої медичної допомоги. Станом на 10 ранку 23 березня вже евакуйовано 19 тисяч громадян. Про це повідомив заступник директора департаменту  реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Петро Коротинський.

“За оперативною інформацією, загиблих і постраждалих на місці події немає. В зоні можливого ураження відключено електро- та газопостачання з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій. Рух пасажирського транспорту по залізничній станції “Балаклія” призупинено. В прилеглих до місця події районах заборонено рух автомобільного транспорту. На залізничній станції “Шебелинка” чергують два пожежні потяги”, — зазначив Петро Коротинський.

За словами заступника директора департаменту  реагування на надзвичайні ситуації ДСНС на місці розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з головою Харківської облдержадміністрації Юлією Світличною. Працює оперативна група ДСНС України, яку очолює тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олег Мельчуцький. Відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій прийнято ряд першочергових заходів щодо захисту населення і територій, у тому числі продовження проведення евакуації громадян.

На місці події від ДСНС задіяно 330 рятувальників та 55 одиниць техніки.  Приведено у готовність резервні сили та засоби ДСНС, у тому числі 12 піротехнічних розрахунків. Загалом, до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено близько 500 чоловік та 150 одиниць техніки. Охорону правопорядку забезпечують представники Національної поліції України.

«Створено умовний семикілометровий кордон зони небезпеки можливого розльоту боєприпасів. Вживаються заходи щодо евакуації особового складу військової частини та місцевого населення із зони можливого ураження. Посилено режим прикордонного контролю на південно-східному напрямку. Над місцем пожежі, у 50-кілометровій зоні, закритий повітряний простір для усіх літальних апаратів», – зазначив Міністр оборони України.

Генерал армії України Степан Полторак додав, що на даний час в зоні вогню і детонації боєприпасів перебуває близько третини території бази.

У зв’язку із надзвичайною ситуацією, Міністерство оборони України звертається до усіх громадян з проханням бути пильними та оперативно повідомляти у правоохоронні органі про усіх підозрілих осіб, які знаходяться поблизу військових об’єктів.

За попередніми підрахунками, унаслідок вибухів на військовому складі у м. Балаклея Харківської області, втрачено близько половини арсеналу. Розглядаються версії надзвичайної ситуації – від диверсії до халатності. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись із журналістами за результатами засідання оперативного штабу щодо надзвичайної ситуації.

«Зараз оцінюємо, що це вже [площа ураження] близько 50% самої території цієї бази. Все оцінити буде можливо після того, як інтенсивність спаде, як відбудеться локалізація усіх вибухів — тоді ми оцінимо і втрати, і причини, чому це відбулося. Сьогодні по причинам розглядається від диверсії, яка не виключена, до халатності, яку теж потрібно перевірити. Треба перевірити усі версії для того, щоб чітко зрозуміти, що відбулося», — наголосив Володимир Гройсман.

Він зауважив, що технічне забезпечення військового складу було на високому рівні.

«Що стосується захисту складу, то технічно склад був достатньо добре забезпечений, облаштований, і тому це ще більше у нас викликає запитань, що саме відбулося, що стало причиною. Тому що технічне забезпечення і технічне оснащення було на достатньо високому рівні», — підкреслив Глава Уряду.

На території арсеналу працює необхідна кількість броньованої техніки. На місці події залучені співробітники Національної поліції, Національної гвардії України, зокрема щодо здійснення патрулювання. Сьогодні на території працюють більше 550 людей. Упродовж 3-7 днів, як тільки інтенсивність вибухів буде зменшена, відповідні служби розпочнуть розмінування та відновлювальні роботи, а також встановлення причин надзвичайної ситуації.

«Нам потрібно ще декілька днів — від 3 до 7 днів може відбуватися [надзвичайна] ситуація. Я ще раз наголошую, що ми будемо готові по розмінуванню, будівельними матеріалами», — зазначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр повідомив, що іншим областям доручено забезпечити необхідні матеріали для відновлення зруйнованих об’єктів. Поки що є декілька незначних руйнувань. Їх точні обсяги та причини надзвичайної ситуації буде можливо оцінити після того, як інтенсивність вибухів спаде та відбудеться їх локалізація, зазначив Володимир Гройсман. Він також зазначив, що очікує від Харківської обласної державної адміністрації запит щодо виділення додаткового ресурсу з резервного фонду Державного бюджету. Кабінет Міністрів України швидко його задовольнить.

«Фактично, ми готові. Зараз головна проблема, щоб інтенсивність вибухів була приведена до нуля і відповідно не було загрози територіям, які навколо. Територія захисту 10 км і найголовніше для нас зараз — робота з людьми для того, щоб ніхто не постраждав», — наголосив Володимир Гройсман.

У зв’язку з надзвичайної ситуацією в Балаклійському районі, у Харківській області обмежено рух транспортних засобів.

Зокрема, обмеження руху транспорту введено на автодорогах:

— О-210103 Балаклія – Яковенкове,  0-40 км;

— Р-78 Харків-Зміїв-Балаклія-Гроховатка,  77-90 км;

— Т-21-10 Шевченкове-Балаклія-Первомайський-Кегичівка, 22-43 км;

— О-210102 Балаклія-Бригадирівка, 0-10 км;

— С-210131 підїзд до села Вербівка, 0-1 км.

Національна поліція України просить водіїв із розумінням поставитися до ситуації, на автошляхах Харківської області та пам’ятати, що заходи введені передусім для забезпечення безпеки громадян. Понад півтисячі правоохоронців забезпечують публічну безпеку і порядок у Балаклії, що на Харківщині.

НАШ ГРАД