В Авдіївці на Донеччині жахлива ситуація

В Авдіївці на Донеччині жахлива ситуація

переселенци детиПрем’єр-міністр України Володимир Гройсман 31 січня відвідав місто Авдіївка, де провів засідання оперативного штабу з врегулювання надзвичайних ситуацій, повідомили у прес-службі КМУ. На засіданні також були присутні Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш та Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. На нараді були заслухані керівники Донецької обласної державної адміністрації та керівники усіх служб міста. Станом на зараз ситуація у місті складна, але контрольована. Вдається зберігати тепло у будинках, але відновлення постачання електроенергії неможливе без припинення вогню. Були відпрацьовані усі варіанти розвитку подій. Усі служби чітко розуміють, що кожен має робити.

Прем’єр-міністр доручив соціальним службам відвідати усіх людей похилого віку і за потреби забезпечити їх гарячим харчуванням. У зв’язку з тим, що сьогодні було припинено навчання в школах міста, Володимир Гройсман доручив голові Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка та відділу освіти забезпечити роботу однієї школи, яка працює на твердому паливі, де б діти могли перебувати протягом світлового дня. Також було доручено ДСНС у співпраці з місцевим водоканалом затвердити графіки та забезпечити підвезення питної та технічної води в усі подвір’я міста.

Володимир Гройсман відвідав пункт обігріву, який розгорнула Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Прем’єр-міністр доручив у разі необхідності розгорнути додаткові місця для обігріву. Також ДСНС розгорнула у місті польові кухні, що мають забезпечити усіх, хто потребує, гарячим харчуванням. Прем’єр-міністр подякував мешканцям Авдіївки за їхню мужність та пообіцяв, що будь-які рішення, що залежатимуть від Уряду, Кабінет Міністрів України терміново прийматиме. Володимир Гройсман високо оцінив професіоналізм українських військових. Глава Уряду також наголосив, що Президентом України задіяно усі дипломатичні важелі для того, щоб забезпечити режим тиші.

Облаштування-кордону-35Щодо надзвичайної ситуації в місті Авдіївка Донецької області наразі вживаються заходи з недопущення розмороження систем теплопостачання міста; забезпечення необхідною кількістю електричнихгенераторів для організації тимчасових схем електропостачання соціально значимих об’єктів та об’єктівінфраструктури; відновлення у найкоротші терміни електропостачання теплоелектростанції заводу і фільтрувальної станції. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництвата ЖКГ України Геннадій Зубко.

«У місті опрацьовується можливість здійснення необхідної комутації електричних мереж від діючої лініїелектропередач 35 кВ. Забезпечується координація дій груп розмінування Міноборони, а також підрозділівДСНС», — зазначив Геннадій Зубко.

Він також повідомив, що в заходах задіяні: Донецька ВЦА разом із МВС, Міноборони, Міненерговугілля,ДСНС, Нацполіцією, Нацгвардією, Дніпропетровською та Харківською ОДА.

Всю ніч та ранок 31 січня терористи не припиняли обстрілювати місто, повідомили у МВС. Поранений чоловік, від прямих влучень пошкоджено 4 будинки та 6 квартир у п’ятиповерхівці. У місті, де немає світла, води та опалення, оголошено надзвичайний стан. На місці головою Донецької військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським розгорнуто оперативний штаб, куди увійшли посадові особи ВЦА та силовики. Вночі в обстрілюване місто прибуло підкріплення поліції з обласного главку на чолі з генералом Аброськіним.

Правоохоронці цілодобово патрулюють місто, надають допомогу людям. Налагоджено безперебійну роботу спецлінії 102. Вже третю добу Авдіївка знаходиться під масованими обстрілами бойовиків. Під час бойових дій був пошкоджений ввід електрокабелю до населеного пункту, в результаті чого місто залишилось без електропостачання, водопостачання та теплопостачання. У місті не працюють школи та дитячі садки.

За минулу добу поранення отримав місцевий мешканець, який знаходився у себе вдома по вулиці Колосова. 41-річного чоловіка госпіталізовано у військовий шпиталь для надання необхідної допомоги. У постраждалого — осколкове поранення руки. Близько 7 ранку снаряд влучив у житловий п’ятиповерховий будинок, розташований по вул. Комунальна, 31. Внаслідок вибуху значних ушкоджень зазнали 6 квартир. На щастя, постраждалих серед мешканців будинку немає. Поруч з цим будинком знаходиться дитячий садочок, пошкоджень будівлі не зафіксовано.

Крім того, правоохоронці зафіксували пошкодження внаслідок мінометного обстрілу 4 приватних будинків, розташованих по вул. Зелена та Колосова. Поліцейські виїжджають на усі факти обстрілів. З ночі в обстрілюваному місті працюють додаткові сили поліції – бійці спецпідрозділів, кримінального та превентивного блоку. Роботу поліції в умовах бойових дій в Авдіївці організовував особисто очільник поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін.

Авдіївське відділення поліції працює на генераторі. Поряд з підрозділом в наметі розгорнуто оперативний штаб, куди увійшли представники Донецької ВЦА та правоохоронці. В оперативному режимі звідси координуються усі сили поліції в місті, сюди можуть звернутися люди за будь-якою допомогою. Співробітники Авдіївського відділення поліції разом із зведеним загоном патрулюють, фіксують всі наслідки терористичної агресії та надають допомогу місцевому населенню. У нічну зміну працюють навіть жінки-слідчі, які документують обстріли. Під артударами в умовах гуманітарної катастрофи залишаються близько 23-25 тисяч людей. З них 524 – діти дошкільного віку, 8900 пенсіонерів, 402 інваліди, понад 320 дітей-сиріт.

«Їм потрібна допомога в будь-який момент. Лінія 102 в Авдіївці працює цілодобово, Телефонуйте 102, якщо вам або тим, хто поруч, потрібна допомога», — зазначив В’ячеслав Аброськін.

Зранку на оперативній нараді в обласному главку поліції генерал поставив завдання працівникам чергової частини ГУНП в Донецькій області контролювати ситуацію у містах по всій лінії розмежування, негайно реагувати на усі звернення, невідкладно надавати допомогу людям.Тримати постійний зв’язок з працівниками на місці, які обходитимуть домівки, аби виявити тих, хто не може подбати сам про себе. Очільник поліції Донеччини зазначив, що у складній ситуації внаслідок сильних обстрілів опинилася і прифронтова Мар’їнка. З 22:00 в місті немає електрики. На вулиці -20, і люди з одного боку потерпають від обстрілів, а з іншого — просто замерзають.

У зв’язку із загостренням ситуації в Авдіївці Президент України Петро Порошенко провів нараду з очільниками силових структур та уточнив завдання щодо надання гуманітарної допомоги цивільному населенню міста, аби уникнути гуманітарної катастрофи. Про це повідомили у Міноборони. На виконання доручення Президента України у зв’язку із загостренням ситуації в районі Авдіївкивійськовослужбовці Збройних Сил надають допомогу мирному населенню: розгорнуто зимові намети, польові кухні, пункти обігріву для мирного населення.

Одними із перших на допомогу прийшли військовослужбовці підрозділів цивільно-військового співробітництва, які увійшли до Оперативного Штабу по врегулюванню ситуації. Наразі військовослужбовці супроводжують ремонтні групи та налагоджують інфраструктуру міста. Також військовослужбовцями Цивільно-військового співробітництва вже направлено до Авдіївки понад дві тонни гуманітарної допомоги, продовольчих товарів та побутової хімії.

Розгорнуто 4 польові кухні та намети для обігріву мирного населення, також до постраждалих направлено запаси питної води та медикаменти. Триває робота щодо доставки генераторів та газових балонів, плит для приготування їжі.

НАШ ГРАД