Поширені шахрайства під час ввезення гуманітарної допомоги в Україну

Поширені шахрайства під час ввезення гуманітарної допомоги в Україну

допомога АТО гумОсобливості ввезення гуманітарної допомоги в Україну та шляхи упередження зловживань у цій сфері обговорювалися під час ініційованої ДФС зустрічі за участі представників органів державної влади, благодійних організацій та волонтерів. Про це повідомили у прес-службі відомства.

«Сьогодні ми фіксуємо численні факти шахрайств під час ввезення гуманітарної допомоги в Україну. Чимало шахраїв використовують цей спосіб завезення товару для власного заробітку. Саме тому спільно ми маємо зробити процес таких перевезень прозорим та зрозумілим, щоб всі поставки дійшли до реального споживача», – наголосив Голова ДФС Роман Насіров.

За його словами, всі органи державної влади, які задіяні в процесі гуманітарних перевезень, мають бути зацікавлені в створенні сприятливих умов та безперешкодному ввезенню гуманітарки реальними благодійними фондами та упередженні злочинної діяльності фіктивних підприємств. Саме діяльність останніх завдає значних втрат бюджету через несплату митних платежів за рахунок ввезення на територію України високоліквідних товарів під виглядом гуманітарки, яка в подальшому реалізовується за грошові кошти.

Так, зокрема, за результатами роботи податкової міліції лише у 2016 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 9 відомостей щодо неправомірного використання гуманітарних вантажів. Двом особам повідомлено у скоєні кримінального правопорушення, до бюджету держави надійшло понад 1млн грн., вилучено 300 тонн майна.

«Ми маємо цілий спектр інструментів, визначених законом, для відслідковування подальшого переміщення вантажу. Наше головне завдання – максимально спростити процес ввезення такої допомоги в Україну та водночас упередити використання злочинних схем шахраями. Так, наприклад, податковою міліцією було виявлено понад 80 організацій, задіяних у фіктивному розподілі гуманітарних вантажів, у тому числі 20 благодійних фондів, які заробляли значні кошти на реалізації гуманітарки», – розповів Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан.

За його словами, чимало порушень фіксується під час переміщення гуманітарного вантажу на непідконтрольні Україні території. Під час зустрічі учасники обговорили можливості отримання дозволів на ввезення благодійних вантажів, особливості їх розподілу та порядок звітування. Так, зокрема, представники благодійних фондів звернули увагу присутніх посадовців державних органів на необхідності розробки порядку та форми звітності для подання її в електронному вигляді. За результатами зустрічі було досягнуто домовленості щодо створення робочої групи з напрацювання змін до законодавства щодо ввезення гуманітарної допомоги, порядку звітування.

«Спільними зусиллями ми можемо розробити новий законодавчий акт, який врегулює весь процес, спростить бюрократичні перепони, дозволить вдосконалити процедури надання вантажу статусу гуманітарної допомоги тощо. У свою чергу ДФС докладе максимум зусиль для створення безперешкодної діяльності чесних суб’єктів господарювання», – підкреслив Сергій Білан.

Він також закликав присутніх волонтерів та представників благодійних організацій у разі виникнення спірних ситуацій на митницях оперативно повідомляти фіскальну службу для їх швидкого врегулювання.

НАШ ГРАД