Радіоактивні відходи захороненні в приповерхневих сховищах

Радіоактивні відходи захороненні в приповерхневих сховищах

радиация аэсУ Житомирській області почалася ліквідація могильника радіоактивних відходів «Вакуленчук». Загальна вартість проекту, фінансованого НАТО, становить близько €950 тис. Про це повідомили у Центрі інформації та документації НАТО в Україні (ЦІН). Відповідні роботи почалися в рамках Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України й агентством НАТО з питань постачання і підтримки (NSPA) про перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися в результаті виконання військових програм колишнього СРСР, і контракту, підписаного 17.02.2016 між NSPA і Державним спеціалізованим підприємством «Київський державний міжобласний спецкомбінат».

У рамках реалізації проекту передбачено проведення робіт з ліквідації могильника радіоактивних відходів і приведення території в екологічно і радіаційно безпечний стан виконавцями, уповноваженими відповідно до українського законодавства на роботу з радіоактивними відходами. Провідною країною в цьому проекті є Федеративна Республіка Німеччина. NSPA відповідає за всі аспекти управління і виконання проекту. З боку України за імплементацію та управління проектом відповідає Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Як стало відомо НАШ ГРАД на території України є декілька об’єктів, на території яких у період між 1960 і 1990 роками Збройними Силами колишнього СРСР було захоронено радіоактивні відходи . Два могильники розташовані в АР Крим, два поблизу селищ Делятин в Івано-Франківській області та Цибулеве у Кіровоградській області, один на об‘єкті “Вакуленчук” поблизу смт Вакуленчук Чуднівського району Житомирської області та сховище радіоактивних відходів, розташоване на території Донецького казенного заводу хімічних виробів (м. Донецьк).
Після 1991 року ці об’єкти передано Збройним Силам України, проте Україна не отримала жодної інформації щодо характеру та властивостей цих відходів. Радіоактивні відходи (з основними радіонуклідами 60Co, 137Cs і 90Sr) з невстановленим рівнем активності захороненні в приповерхневих сховищах. Деякі з цих джерел мають значну активність на рівні десятків, а можливо і сотень Кюрі. Точні обсяги радіоактивних відходів, а також інженерна конструкція відсіків для захоронення невідомі.

В грудні 2011 року започаткований Трастовий фонд НАТО/ПЗМ щодо вилучення радіоактивних відходів та передачі їх до спеціальних підприємств Державної корпорації “Українське державне об’єднання “Радон”.  24 липня 2013 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 577-р схвалено Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні та уповноважено Міністра екології та природних ресурсів України Проскурякова підписати зазначену Імплементаційну угоду.  Імплементаційну угоду підписано 18 вересня 2013 року в м. Брюссель.

Агенцію НАТО з підтримки наділено функціями виконавчого агента з боку ОНП для надання Україні допомоги при вилученні (перезахороненні) відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР та реалізації зазначеної Імплементаційної угоди.
З боку НАТО управління проектами, які будуть виконуватись в рамках Імплементаційної угоди, планується покласти на Федеративну Республіку Німеччина, як на провідну державу з її реалізації.

Ліквідація могильника «Вакуленчук» зменшить негативний вплив радіоактивних відходів на навколишнє середовище та населення та зменшить рівень соціально-психологічної напруги в регіоні.

НАШ ГРАД