В Україні створять інститут військового духовенства

В Україні створять інститут військового духовенства

священникПро це повідомив заступник директора – начальник відділу Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Олександр Щербінін. За словами посадовця, останні роки в нашій державі стали визначальними у становленні системи забезпечення реалізації військовослужбовцями Збройних Сил України права на свободу світогляду та віросповідання.

“Ухвалено низку спільних важливих рішень щодо формату і перспектив військово-релігійних відносин, окреслено їх кінцеву мету – поетапне запровадження у Збройних Силах України інституту військового духовенства (капеланства). На сьогодні вносяться останні корегування в нормативно-правову базу оборонного відомства, що дасть можливість найближчим часом запровадити інститут військового духовенства (капеланства)”, – повідомив Олександр Щербінін.

За його словами, на теперішній час триває остаточне узгодження із заінтересованими підрозділами оборонного відомства питань щодо необхідної чисельності військових капеланів з урахуванням можливих фінансових витрат на ці заходи. На посаду щодо координації діяльності військових капеланів планується призначити цивільну особу.

Олександр Щербінін також поінформував, що Кабінетом Міністрів України в липні 2014 року прийнято рішення про запровадження служби військового духовенства у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі (розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 677-р “Про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі”). На виконання вищезазначеного рішення видано наказ Міністерства оборони України від 27 січня 2015 року № 40 “Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14 лютого 2015 року за № 161/26606.

За словами заступника директора – начальника відділу Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України, з метою задоволення конституційних прав на свободу світогляду і віросповідання для військовослужбовців Збройних Сил України та членів їхніх сімей, за поданням Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, затверджено Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України, яка є перехідним документом від нештатної душпастирської опіки до повноцінного інституту військового духовенства.

Душпастирська опіка віруючих військовослужбовців здійснюється із залученням священнослужителів місцевих приходів у взаємодії з Радою у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Крім того, за сприяння Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України щороку, починаючи з 1995-го, проводяться військові паломництва як в Україні, так і за її межами.

Так, у міжнародному військовому паломництві до міста Люрд (Франція) брали участь близько 900 військовослужбовців та членів їх сімей. На території України лише у 2015 році в паломництві до Чудотворної ікони Божої Матері, що у Зарваниці Тернопільської області, взяли участь більше 400 військовослужбовців. У поточному році військове паломництво до чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері заплановано на вересень.

“Залучення Збройних Сил України до проведення спільних з релігійними організаціями заходів дозволяє зміцнити довіру українського народу до армії та підняти престиж військової служби”, – підкреслив Олександр Щербінін.

Представник Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України також поінформував про проведення, за двосторонніми домовленостями, навчання у форматі 2-5-денних курсів зі священнослужителями, які відправлялися в район проведення антитерористичної операції на волонтерських засадах, як військові капелани. Курс прослухали більше 600 священнослужителів Української православної церкви Київського Патріархату, Української греко-католицької церкви, Союзу вільних церков християн євангельської віри України, Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, Всеукраїнського союзу церков Християн Віри Євангельської – П’ятидесятників.

НАШ ГРАД