Рада Європи нагородила журналісток «Нашого Граду»

Рада Європи нагородила журналісток «Нашого Граду»

Народний депутат України Ірина Луценко та переможець конкурсу Олександра Бичковська
Народний депутат України Ірина Луценко та переможець конкурсу Олександра Бичковська

У готелі «Фермонт Гранд Готель Київ» 12 липня відбулося урочисте нагородження переможців всеукраїнського конкурсу  в рамках Проекту Ради Європи «Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні» (що фінансується Урядом Швеції).  До складу журі конкурсу увійшли Ірина Луценко, депутат Верховної Ради України, Сергій Устименко, заступник Міністра соціальної політики України, Сергій Штурхецький, член Комісії з журналістської етики, член Комітету Незалежної медіа-профспілки України та Ана Уррутіа, керівник Проекту Ради Європи «Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні». НАШ ГРАД з радістю повідомляє, що Перше місце та винагорода у розмірі 500 євро присвоєна Бичковській Леніні та Бичковській Олександрі за статтю “Супруг всегда говорил, что я женщина и поэтому обязана все терпеть и повиноваться” , позаштатним кореспондентам інформаційного порталу.

Народний депутат України Ірина Луценко особисто нагороджувала журналісток. Ірина Степанівна  виявилася щирою і надзвичайно приємною особистістю. Вона повідомила присутнім про реєстрацію законопроекту про зміни у кримінальному законодавстві з метою захисту постраждалих від домашнього насильства та насильства щодо жінок. За словами народної депутатки, вже досягнуто підтримки з боку керівників фракцій, міжфракційних об’єднань та депутатських груп.

— Після нагородження до мене підійшов один із членів журі конкурсу Сергій Штурхецький, і сказав: «Як правило, пишучи про насильство і боротьбу з ним, журналісти намагаються впихнути у свою статтю все й одразу – і статистику, і механізми захисту прав жінок, і ледве не увесь зміст конвенції про запобігання насильству. Через це їхні матеріали стають обтяжливими, нудними і зовсім не ефективними. А вам вдалося написати усе це легкою зрозумілою мовою, та ще й розчулити читача вразливими історіями жінок. Насправді, так не кожен зможе». Ці слова стали найкращим компліментом щодо моєї роботи. Коли вперше йшла на інтерв’ю з жінкою, яка постраждала від домашнього насильства, то навіть не знала як поводити себе – чи то співчувати її біді, чи то захоплюватися її сміливістю та готовністю поділитися своєю історією. Згодом зрозуміла, що я таки захоплююсь. Адже через журналіста жінки діляться своїми гіркими історіями і болем з… тисячами людей. Це сильно. І мудро. Бо ті, хто не побоялися сказати – в першу чергу дають надію на захист і розуміння жінкам, які замовчують і продовжують терпіти, — повідомила Олександра Бичковська.

 

сертификатПроект Ради Європи за підтримки Уряду Швеції уможливив співпрацю міністерств, відомств, Верховної Ради, громадянського суспільства та міжнародних експертів з аналізу відповідності українського законодавства вимогам Стамбульської конвенції, зокрема, був напрацьований механізм міжвідомчої взаємодії для комплексного реагування на випадки насильства. Під час реалізації проекту були розроблені рекомендації щодо переліку даних, необхідних для збирання комплексної інформації про випадки насильства. Законопроекти «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції)» та «Про запобігання та протидію домашнього насильства», розроблені Міністерством соціальної політики у співпраці з партнерами, отримало погодження всіх відповідних міністерств. Після належного доопрацювання законопроекти мають бути зареєстровані у Верховній Раді України. НАШ ГРАД підтримує ратифікацію та імплементацію Стамбульської конвенції.

НАШ ГРАД