Юрій Луценко: «За рік бурштинові ділки заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет країни»

Юрій Луценко: «За рік бурштинові ділки заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет країни»

бурштин1 янтарьГенеральний прокурор України прокоментував ситуацію навколо проведення спецоперації з викриття та затримання членів злочинної організації, яка займалася незаконними оборудками з видобування бурштину на Рівненщині.

«За попередніми оцінками, за рік бурштинові ділки заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет країни. Поклади бурштину знаходяться практично по всьому українському Поліссю. Тому це серйозна перспектива для держави». За словами Юрія Луценка, затримані члени злочинної організації – це лише частина всієї «бурштинової мафії», яка займається незаконним видобутком бурштину: «Я скажу абсолютно відверто: це не кінець бурштинової мафії. Це лише одна третина її структур, бо не меншою структурою є ті, хто працює у Волинській, Житомирській областях і навіть ще Рівненській області».

Також Юрій Луценко висловився за те, що видобуток бурштину повинен перейти під контроль держави. На його переконання, серйозним питанням лишається, що буде після зачистки Дубровицького та інших районів Рівненської області і хто прийде на ці бурштинові поля. Як зазначив Генеральний прокурор, головне завдання — не допустити оновлення схем з новими «кришувальниками». Він також наголосив, що Верховна Рада повинна ухвалити закон, згідно з яким весь цей бізнес має стати контрольованим державою. «Потрібно легалізувати те, чим займається місцеве населення, але направити гроші не в кишені бандитів і правоохоронців, які з ними співпрацюють, а в державну казну», — заявив очільник Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, в понеділок, 4 липня 2016 року, Генеральною прокуратурою України спільно зі Службою безпеки України та Національною поліцією України на Рівненщині в ході масштабної спецоперації викрито та затримано членів злочинної організації, яка займалася незаконними оборудками з видобування бурштину. Очолювали вказану злочинну схему заступник прокурора Рівненської області та підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ. Загалом злочинна організація, до якої також входили працівники правоохоронних органів регіону, голови райдержадміністрацій, керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету, налічувала 32 особи. Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України до ЄРДР внесено відомості про вчинення вказаних кримінальних правопорушень.

НАШ ГРАД