Ешлі Джадд: «У тому, що ви стали жертвами насильства, немає вашої провини»

Ешлі Джадд: «У тому, що ви стали жертвами насильства, немає вашої провини»

В умовах конфлікту рівень насильства по відношенню до жінок зростає. Згідно з дослідженнями Фонду ООН з народонаселення, 22% всіх жінок в Україні постраждали або продовжують страждати в результаті фізичного або сексуального насильства. При цьому 80% жертв ніколи не зверталися по допомогу.

ешлиПосол доброї волі ЮНФПА, відома актриса і письменниця Ешлі Джадд побувала на сході України з тим, щоб привернути увагу до тяжкого становища жінок і дівчат в умовах конфлікту. В ході візиту відома голлівудська актриса відвідала пологовий будинок в Краматорську, де після початку конфлікту різко збільшилася кількість породіль. Посол доброї волі передала спеціальні набори з медикаментами та медичними засобами. Ешлі Джадд побувала також у соціальних центрах і притулках для переселенців в Краматорську, Слов’янську і Светогорську.

«У тому, що ви стали жертвами насильства, немає вашої провини. Вам не варто соромитися свого становища. Ви заслуговуєте поваги за те, що намагаєтеся боротися з проблемою насильства по відношенню до жінок. Ми намагаємося достукатися до жінок, які постраждали від насильства, і закликаємо їх не мовчати і говорити про це ганебне явище. Про багатьох випадках насильства жінки не повідомляють. З одного боку в країні не вистачає якісних послуг для допомоги таким людям, а з іншого — існує тенденція приховувати цю проблему », — сказала Ешлі Джадд, спілкуючись з жінками, які постраждали від насильства.

Актриса є Послом доброї волі ЮНФПА, який займається реалізацією програм по розширенню прав і можливостей жінок. Починаючи з 2015 року, на сході України під егідою ЮНФПА функціонує 20 мобільних бригад, у складі яких працюють професійні психологи та співробітники соціальних служб. Вони забезпечують психологічну підтримку там, де вона не доступна, особливо у віддалених сільських районах.

Незважаючи на заходи, що вживаються, сексуальне насильство використовується як знаряддя ведення війни і тактики терору. До таких злочинів сторони конфлікту нерідко вдаються для забезпечення контролю над цілими громадами і руйнування їх основ. Екстремістські групи використовують сексуальне насильство, для того щоб заманити нових бійців й утримати їх в своїх рядах. Про це заявив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому проблемі сексуального насильства в умовах збройних конфліктів. Він зазначив, що тільки в 2014 році ІГІЛ отримав приблизно 45 мільйонів доларів США від громад у вигляді викупу за захоплених в полон жінок і дівчат. Глава ООН нагадав про викрадення два роки тому 200 школярок в місті Чібок в штаті Борно на північному сході Нігерії.

Про сексуальні злочини по відношенню до жінок і дітей розповіла Спеціальний представник ООН з питання про сексуальне насильство в умовах конфлікту Зейнаб Бангура:

«Сьогодні, коли ми тут з вами засідаємо, жінок продають на відкритому ринку рабів у місті Ракка. Існують встановлені розцінки на жінок і дівчат — такі ж прайс-листи, як на продаж тварин на фермерських ринках». Вона розповіла, що терористи і екстремісти активно використовують соціальні мережі для торгівлі жінками і дітьми.

«Молода, красива і хороша в ліжку. Я хочу отримати за неї, щонайменше, 7 500 доларів США, ви не пошкодуєте », — за її словами, такий коментар розміщений в Інтернеті під фотографією дівчинки з яскраво нафарбованими губами, якій на вигляд не більше 12 років. В результаті торгів дівчину купив боєць ІГІЛ з Лівії за 7700 доларів США. Зейнаб Бангура підкреслила, що все це відбувається в наш час на очах усієї міжнародної спільноти.

Одна із трьох жінок у Європі  пережила фізичне або сексуальне насильство, стверджує ГО Ла Страда-Україна. Досі уряди держав, в бюджет яких жінки сплачують податки, не забезпечили достатній рівень доступу до служб підтримки. Лише у 15 європейських країнах працюють спеціалізовані «гарячі лінії». Щонайменше  47 000  місць не вистачає у притулках. Дискримінація є перепоною на шляху вільного доступу до підтримки, особливо для мігрантів, жінок літнього віку та представниць ЛГБТ. Існує серйозна нестача інвестицій в спеціалізовані служби підтримки в багатьох країнах в Європі і, як наслідок жінкам нікуди звернутися за адекватною допомогою.

WAVE  запустило європейську кампанію Крок вперед! (Step Up!) Протягом наступних двох років члени мережі лобіюватимуть права жінок, які пережили насильство, і їх дітей, з метою отримання підтримки і захисту по всій Європі. В більшості країн засуджується насильство, але фактично воно замовчується. Це позбавляє жінок вибору і змушує переживати нові випадки насильства. Насильство щодо жінок є спільною проблемою, яка має величезний вплив на економічну свободу і потенціал жінки. Воно має  величезні наслідки для світової економіки. Тому WAVE закликає європейське суспільство збільшити інвестиції в спеціалізовані служби, які захищають права жінок та прагнуть змінити ситуацію, бізнес структури та благодійні організації активізувати зусилля для допомоги тим, хто страждає від насильства; депутатів ратифікувати Стамбульську конвенцію, а посадовців якнайскоріше її імплементувати. Ла Страда-Україна закликала Верховну Раду України ратифікувати та впровадити Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок та домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Тим часом у Києві презентовано модель міні-парку «Сквер миру» — це нагадуванням про людей з Донецької, Луганської областей та Криму, які були змушені тікати з дому через збройний конфлікт та анексію Криму. Композиція з дерев та інших рослин стояла у Києві протягом 21-23 червня, а потім була висаджена в місті Краматорську Донецької області, де проживає найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб (понад 700 тисяч), повідомила прес-служба Міністерства соцполітики.

«Сквер миру» — символ миру у країні та сім’ях. Оскільки у переміщених родинах ризик домашнього насильства та насильства щодо жінок значно зростає через переміщення, економічну нестабільність, ізоляцію в нових громадах.

«Насильство в сім’ї та щодо жінок є серйозним порушенням прав людини, які держава має відстоювати і захищати. Міністерство соціальної політики України є спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань попередження насильства у сім’ї. Тому ми підтримуємо ряд ініціатив міжнародних та неурядових організацій у сфері попередження насильства щодо жінок та дітей, а також домашнього насильства», — підкреслила директор департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики Наталія Федорович.

За статистикою щороку в Україні реєструють близько 100 тисяч випадків насильства щодо жінок. Але справжня цифра набагато вища, бо тільки одна з п’ятьох потерпілих жінок звертається по допомогу. В ситуаціях збройного конфлікту рівень насильства щодо жінок зростає. До того ж, нині ситуація в Україні є політично та економічно нестабільною. На території Донецької та Луганської областей проходять військові дії. У більшості областей нашої держави проживає понад 1,7 мільйона внутрішньо переміщених людей (це близько 1,4 мільйона переміщених сімей). Всі ці люди залишили домівки у пошуку притулку та безпеки. Через пережитий стрес і травматичні події, відсутність стабільного житла й роботи такі сім’ї часто опиняються в ризику домашнього насильства – від якого найчастіше страждають жінки та діти.

На підконтрольних Україні територіях Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей діють «мобільні бригади» психосоціальної допомоги для потерпілих від насильства жінок. Психологи й соціальні працівники надають екстрену та планову підтримку потерпілим від насильства жінкам та їх сім’ям, з особливим фокусом на внутрішньо переміщених жінках.

«Україна, обравши шлях євроінтеграції, взяла на себе зобов’язання ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Ратифікація та запровадження норм цієї Конвенції – це комплексне завдання, виконавши яке Україна наблизиться до загальноєвропейських норм та цінностей. Стамбульська Конвенція – це «Сквер миру» для України від насильства щодо жінок та домашнього насильства», — сказала Наталія Федорович.

допомога рукиМіжнародні та громадські організації, діяльність яких спрямована на попередження насильства в сім’ї:

МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»  тел. (044) 278 2358

Представництво Європейського Союзу в Україні тел. (44) 390 8010

Фонд народонаселення ООН тел. (044) 253 0053

ГО «Ла Страда-Україна»:  національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства 0 800 500 335 або 386 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних)

Матеріал створено в рамках проекту «Поліпшення умов життя ВПО і населення, яке зазнало наслідків конфлікту в Україні» за підтримки МЗС Німеччини та «ДіаконіяКатастрофенгільфе» та ГО «Ла Страда-Україна».

Леніна БИЧКОВСЬКА,

Олександра БИЧКОВСЬКА

НАШ ГРАД