У світі знизилася довіра до вакцинації

У світі знизилася довіра до вакцинації

У період з 2019 по 2021 рік 67 мільйонів дітей у всьому світі пропустили планову імунізацію через пандемію, збройні конфлікти, зниження довіри до вакцин та ряд інших факторів. У Європі та Центральній Азії без щеплень у цей період залишилося понад 931 тисяча дітей.

Про це йдеться у новій доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) щодо ситуації з вакцинацією у світі. Його автори нагадують, що імунізація – одне з найважливіших досягнень людства. Вакцини дозволили врятувати незліченну кількість життів. Проте останнім часом рівень імунізації дітей знижується, а давно викорінені хвороби повертаються.

Зростає недовіра до вакцин

Під час пандемії вперше за останні 30 років рівень охоплення вакцинацією знизився у 112 країнах світу. Одна з основних причин – зростання недовіри до вакцин, що підживлюється дезінформацією.

Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел нагадала, що в розпал пандемії COVID-19 вчені швидко розробили життєво важливі вакцини, але цей прогрес у боротьбі з вірусом супроводжувався поширенням страху та дезінформації про всі типи вакцин.

Попереджувальний сигнал

Під час пандемії програми планової вакцинації дітей було порушено майже у всіх країнах світу через перевантаженість систем охорони здоров’я та заходів із самоізоляції. До того ж, все це доповнювалося тенденцією помітного зниження довіри до дитячих вакцин. У період з 2019 по 2021 рік 48 млн дітей не отримали жодної вакцини, ще 19 млн виявилися щеплені лише частково.

«Ці дані є тривожним попереджувальним сигналом, – наголосила Рассел. Ми не можемо допустити, щоб недовіра до планової імунізації стала ще одним наслідком пандемії. Це загрожує тим, що нова хвиля смертей буде пов’язана зі зростанням кількості дітей з кіром, дифтерією або іншими запобіганнями захворюванням», – попередила Виконавчий директор ЮНІСЕФ.

У доповіді наголошується, що громадське сприйняття важливості вакцин для дітей знизилося під час пандемії COVID-19 у 52-х із 55-ти досліджених країн. Китай, Індія та Мексика – єдині країни, де ставлення до вакцинації залишалося стабільним або навіть покращало. Після початку пандемії у більшості опитаних країн люди молодше 35 років висловлювали сумнів щодо якості та доцільності вакцин для дітей.

Довгострокова тенденція?

У доповіді йдеться, що «довіра до вакцин мінлива і залежить від часу» і що буде потрібно більш повний збір та аналіз даних, щоб визначити, чи справді зниження довіри до вакцин збережеться.

Загалом у 55 досліджених країн переважна більшість респондентів – понад 80 відсотків – продовжують вважати вакцини «важливими» для дітей.

Дезінформація

Проте автори доповіді попереджають, що «збіг кількох факторів свідчить про те, що загроза недовіри до вакцин може зростати». Серед цих факторів – дезінформація, зниження довіри до експертів та політична поляризація.

Інші фактори зниження масштабів імунізації

Крім недовіри до вакцин пандемія виявила і посилила недоліки, що зберігаються в системах охорони здоров’я. Основні ресурси були спрямовані на боротьбу з пандемією, що поряд з багатьма іншими факторами сприяло регресові в плановій імунізації. Але й до пандемії у багатьох країнах не вистачало кваліфікованих медичних працівників, особливо у сільській місцевості.

До того ж пандемія посилила існуючу нерівність, пов’язану із вакцинацією. Для багатьох сімей з дітьми вакцини, як і раніше, недоступні за ціною.

Майже половина з 67 мільйонів дітей, які не пройшли планової вакцинації в період з 2019 по 2021 рік, проживає на африканському континенті. Станом на кінець 2021 року в Індії та Нігерії, які описуються в доповіді як «країни з дуже великою народжуваністю», була найбільша кількість дітей, які не отримали жодної планової вакцини.

Загалом у країнах з низьким та середнім рівнем доходу кожна десята дитина у міській місцевості та кожна шоста у сільській місцевості не була щеплена жодним щепленням зі списку планової імунізації.

Для Європи та Центральної Азії характерні найвищі показники охоплення імунізацією у світі. Однак пандемія негативно вплинула на стан справ і в цьому регіоні. У період з 2019 по 2021 рік охоплення вакцинацією від КДС та кору скоротилося. Це призвело до збільшення кількості недощеплених дітей. У 2021 році найбільша кількість нещеплених дітей була в Україні – 43 484. 

Виживання дітей

У ЮНІСЕФ зазначають, що діти, народжені безпосередньо перед пандемією чи під час неї, нині досягли того віку, коли їм зазвичай роблять щеплення. Порушення планової імунізації загрожує спалахами смертельних хвороб.

У доповіді нагадується, що у 2022 році кількість випадків кору у всьому світі подвоїлася порівняно з 2021 роком, а кількість дітей, паралізованих через поліомієліт, зросла на 16 відсотків. За трирічний період із 2019 по 2021 рік поліомієліт паралізував у вісім разів більше дітей, ніж за попередні три роки.

Заклик до урядів

У Дитячому фонді ООН закликали всі країни світу виділяти ресурси, необхідні для реалізації планів імунізації дітей. Експерти зазначили, що за середньої вартості близько 58 доларів США на дитину в країнах з низьким і середнім рівнем доходу стандартний курс вакцинації може зробити величезний внесок у захист від хвороб та довічної інвалідності.

Імунізація, як мовиться в доповіді, має залишатися пріоритетним завданням, оскільки вона є перевіреною стратегією зниження витрат на охорону здоров’я в майбутньому і сприяє економічному зростанню.

НАШ ГРАД