В Україні припинеться тиск на бізнес

В Україні припинеться тиск на бізнес

гройсманУхвалення урядового проекту закону щодо протидії будь-якому тиску на бізнес на законодавчому рівні поставило крапку в ганебній практиці застосування силових відомств проти підприємців. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
«Це величезна перемога українського Парламенту. Я дякую Голові Парламенту, всім фракціям, які підтримали законопроект. Маємо 312 голосів («за») — конституційна більшість… Переконаний, що Президент України швидко підпише закон», — сказав Володимир Гройсман.
Він підкреслив, що поважає правоохоронців, які займаються своєю безпосередньою діяльністю — запобігають скоєнням злочинів, борються з реальною злочинністю, захищають людей, територіальну цілісність нашої держави. «Але я зневажаю тих, хто одягає погони, приходить на підприємства і чинить там беззаконня. Для них поставлена крапка», — додав Глава Уряду.
Він звернув увагу, що за підсумками року кількість обшуків на українських підприємствах сягне 100 тис. І це, за словами Володимира Гройсмана, має ознаки епідемії.
«Закон захистить чесний бізнес. Вітаю підприємців. Ми зробили це разом – зупинили беззаконня законом», — сказав Прем’єр-міністр і підкреслив, що керівники правоохоронних органів України висловили свою підтримку документа.
«Ніхто більше не матиме можливості вчиняти тиск на підприємства і на підприємців», — резюмував Глава Уряду.

16 дистопада Верховна Рада України ухвалила підготовлений Кабінетом Міністрів України проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування (№7275), який надає інструменти протидії будь-якому безпідставному тиску на українські підприємства, в тому числі тиску з боку правоохоронних органів. «За» відповідне рішення проголосували 312 народних депутатів. Проект закону розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабінету Міністрів, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами.
Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Окрім того, документ запроваджує обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані у ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими і недійсними. Забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Так само забороняється повторне порушення закритих кримінальних проваджень. Водночас законопроект забезпечує розумні строки провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Разом з тим представники бізнесу отримують право на підтвердження реєстрації кримінальної справи. Важливим вважається запровадження механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів, а також підвищення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії.
Як підкреслював Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, документ увійшов в пакет законодавчих актів, ухвалення яких сприятиме пожвавленню ділової активності України, формуванню сприятливого ділового клімату, а відтак розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%.

НАШ ГРАД