В Україні масово всихають ліси

В Україні масово всихають ліси

лесНайбільшої інтенсивності процес всихання дерев набув у 2017 році. Площа всихання лише соснових насаджень перевищила 142 тис. га, а їх запас 7,2 млн. кубометрів. Осередки масового всихання охоплюють Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують збільшуватись. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час засідання колегії відомства.

«Зараз ми маємо застосувати всі можливі методи для вирішення цієї ситуації. Для локалізації проблеми необхідні надзвичайні заходи. Це має бути певний комплекс рішень з науковим обґрунтуванням, щоб чітко визначити межі розповсюдження шкідників лісу і так звані буферні зони, для того, щоб провести санітарно-оздоровчі заходи. Також необхідно опрацювати питання припинення проведення рубок головного користування у лісах, які найбільше страждають від всихання, на період, коли будуть здійснюватися такі заходи», — наголосив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства підкреслив, що пошкоджені насадження потребують негайного лісогосподарського втручання, з подальшим відтворенням нових високопродуктивних лісів.

Володимир Бондар дав доручення начальникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства найближчим часом ініціювати та провести засідання обласних надзвичайних комісій для негайного вжиття заходів та оголошення надзвичайного стану у лісах, де поширення шкідливих комах, які призводять до масового всихання дерев, набули загрозливого масштабу.

Особливу увагу заступник Голови Держлісагентства звернув на роз’яснювальну та інформаційну роботу з суспільством: «Необхідно максимально широко пояснювати громадськості про наші кроки, про проблему, яка є в українських лісах, і про шляхи її вирішення. Ми маємо разом з усім суспільством врятувати наш український ліс».

НАШ ГРАД