Зареєструйте в реєстрі своє право власності або право оренди

Зареєструйте в реєстрі своє право власності або право оренди

надили земляЗа 2 тижні роботи антирейдерських штабів на «гарячі лінії» у регіонах надійшло 124 дзвінки, з яких 21 стосувалися безпосередньо спроб рейдерських захоплень. Завдяки оперативній роботі органів юстиції та правоохоронців вже порушено 5 кримінальних справ проти зловмисників, які спробували нажитися на чужому майні. Про це на прес-конференції повідомила заступник Міністра юстиції Олена Сукманова. За її словами, серед успішних кейсів повернення законним власникам 35% корпоративних прав ТОВ «Нива-2010», яке розташовано у Кіровоградській області. Так само було повернуто землі пристоличнійкомпанії «Ес-Сі Секюр Кепітал Лімітед» та ТОВ «Агро-Віта 2000» на Дніпропетровщині.

«Неприємна історія сталася з фермерським господарством «Олександро-Володимирівське» у Дніпропетровській області. На основі підробленого тексту судового рішення приватним нотаріусом були вчинені дії, які призвели до повного зникнення підприємства з реєстру. Після цього зловмисники спробували привласнити елеватори, склади та зерносховища. Завдяки оперативній реакції підприємство відновлено, а майно повернуто власнику», — поінформував присутніх заступник Міністра юстиції.

Серед причин виникнення конфліктних ситуацій не лише злочинні наміри, а й звичайна людська недбалість. Часто громадяни не реєструють договори оренди, укладають договори з кількома орендарями, підписують документи, які їм «підсунули» орендарі, не читаючи.

«У Миколаївській області був випадок, коли бабці привезли зерно і попросили розписатися за його отримання. Насправді, як потім виявилося, вона поставила підпис під додатковою угодою, якою зменшено ставку орендної плати», — додала Олена Сукманова.

Щоб уникнути неприємностей заступник Міністра юстиції радить всім власникам земельних ділянок обов’язково зареєструвати в реєстрі своє право власності або право оренди.

«Для цього слід звернутися до реєстратора, сільської ради, нотаріуса чи будь-якого акредитованого суб’єкта», — сказала вона.

Окрім цього, важливо повністю прочитати договір і спробувати розібратися в ньому.

«Якщо є питання щодо договору, ми радимо звертатися до управлінь юстиції чи наших центрів та бюро правової допомоги, де ви зможете отримати безкоштовну консультацію стосовно запропонованого договору», — наголосила заступник Міністра юстиції.

Вона також наголосила, що важливим напрямком роботи штабів є запуск мобільних робочих груп, які їздять у віддалені населені пункти та консультують людей.

«Мобільні точки доступу Міністерства юстиції зробили більше 330 виїздів. Завдяки цьому 2095 громадян отримали допомогу і роз’яснення. Здебільшого люди цікавилися тим, як земельну ділянку оформити, як зареєструвати право оренди, як оформити спадщину чи поділити межу. Ми чітко розуміємо, якщо Міністерство юстиції та спеціалісти системи безоплатної правової допомоги продовжуватимуть роботу, спрямовану на підвищення рівня правої обізнаності населення, у нас значно скоротиться кількість проблем у цій галузі», — зауважила Олена Сукманова.

Разом з тим вона поінформувала присутніх, що за підсумками роботи антирейдерських аграрних штабів було запропоновано низку антирейдерських ініціатив. Серед них запуск обміну інформації між Кадастровою картою та реєстрами Мін’юсту. Це дасть змогу уникнути реєстрації подвійних договорів оренди та інших маніпуляцій із землею.

НАШ ГРАД