Європейський Союз вітає досягнення України на шляху імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС та запровадження необхідних реформ

Європейський Союз вітає досягнення України на шляху імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС та запровадження необхідних реформ

Європейський Союз вітає досягнення України на шляху імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС та запровадження необхідних реформ. Про це сказав Європейський комісар з питань політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася напередодні візиту Глави Уряду України до Брюсселю.

«Я хочу поздоровити вас з тими досягненнями, які вже зроблені – щодо імплементації Угоди про Асоціацію та поглиблення відносин в контексті зони вільної торгівлі. Сьогодні у нас є не просто Дорожня карта співробітництва. Всі органи влади, а головне – Парламент, залучені до процесу виконання наших домовленостей», — сказав Єврокомісар.

Він зазначив, що реформи відбуваються у непростий для країни час. На них впливають багато факторів, і один з них — близькість чергових виборів. Але, як наголосив Єврокомісар, вони не мають стати перешкодою змінам.

Глава Уряду у відповідь наголосив, що фундаментальні перетворення по більшості своїй вже незворотні. Ті трансформації, які відбуваються, приміром, в освітній, медичній, пенсійній системах мають перші позитивні результати. Так само якісно ведеться робота в сегменті управління державною власністю, в сфері енергоефективності, державного управління тощо.

Окрему увагу сторони приділили питанню формування антикорупційного суду.

«Український Парламент перейшов до розгляду законопроекту про Антикорупційний суд. Сподіваюсь, найближчими днями це рішення буде ухвалене. Важливо завершити формування антикорупційної інфраструктури», — сказав Володимир Гройсман.

«Так, корупція зазвичай мінімізує позитивні зрушення. Тож розгляд законопроекту – це добра новина», — відповів Йоганнес Ган.

Співрозмовники також обговорили питання подальшого співробітництва в контексті макрофінансової допомоги Україні, відзначили необхідність продовження діалогу з міжнародними фінансовими організаціями, а також домовилися погодити свої позиції в контексті внутрішніх дискусій ЄС щодо формування бюджету Союзу на майбутні періоди. На порядку денному також співпраця в енергетичній та митній сферах, а також у сфері інновацій, юстиції і внутрішніх справ.

Глава Уряду запросив Єврокомісара взяти участь у Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться в червні в Данії.

 НАШ ГРАД