Єврокомісія відзначила швидкий темп реформ в Україні

Єврокомісія відзначила швидкий темп реформ в Україні

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн відзначила швидкий темп, з яким Україна здійснює реформи. Про це вона сказала під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком у Брюсселі. 

Урсула фон дер Ляєн також запевнила, що Європейський Союз і надалі буде системно підтримувати Україну у здійсненні реформ та протидії російській агресії. 

Прем’єр-міністр України подякував за підтримку Євросоюзом суверенітету та територіальної цілісності України, незмінну та послідовну санкційну політику щодо РФ за збройну агресію проти України. 

«Ми вдячні за продовження секторальних санкцій проти Росії у грудні минулого року. Важливо зберігати їх до повного виконання Росією Мінських домовленостей», — сказав Олексій Гончарук.

Він зауважив, що новий Уряд поставив амбітну мету у своїй Програмі діяльності: щоб за 5 років Україна досягла відповідності економічним критеріям  членства в ЄС. Для її досягнення необхідно прискорити виконання Угоди про асоціацію,  а також пришвидшити втілення системних галузевих та економічних реформ. 

Прем’єр-міністр нагадав, що менш ніж за п’ять перших місяців роботи Уряд і Парламент у тісній співпраці ухвалили майже 30 «євроінтеграційних» законів. Кожен з них впроваджує в Україні європейські стандарти та норми, які підвищують якість життя громадян України. 

Олексій Гончарук відзначив, що сьогоднішнє засідання Ради асоціації Україна-ЄС має стати відправною точкою для досягнення пріоритетних цілей двостороннього порядку денного співпраці Україна-ЄС. Зокрема, йдеться про візит попередньої оціночної місії експертів ЄС з метою початку переговорів щодо укладання Угоди про відповідність та прийнятність промислової продукції (АСАА). Також на черзі запровадження механізму імплементації оновленого “енергетичного” додатку до Угоди про асоціацію з ЄС; подальша інтеграція України в Єдиний цифровий ринок ЄС; початок збалансованого перегляду параметрів зони вільної торгівлі Україна-ЄС; залучення України до втілення Європейської зеленої угоди, зокрема,  початок розробки спільної дорожньої карти.

Насамкінець, Прем’єр-міністр зауважив, що Україна високо цінує солідарність ЄС з Україною після нещодавнього збиття українського пасажирського літака поблизу Тегерана та одностайність щодо відповідальності Ірану. За словами Глави українського Уряду, важливо розробити конкретні пропозиції в рамках Міжнародної організації цивільної авіації, Європейського агентства авіаційної безпеки та інших міжнародних організацій, щоб у майбутньому запобігти інцидентам з цивільними літаками в зонах конфліктів або над ними.

Президентка Єврокомісії відзначила швидкий темп реформ в Україні