Як зупинити насильство проти дітей

Як зупинити насильство проти дітей

Як зупинити насильство проти дітей і що вже зроблено — говорили урядовці, міжнародні експерти та представники громадянського суспільства на конференції Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) “Зупинимо насильство проти дітей”.

“Насильство — це інфекція, яка існує в суспільстві постійно. Коли люди почали дотримуватись елементарних правил гігієни і це стало їхнім повсякденням, це дозволило подолати багато хвороб та врятувати мільйонів людей. Так і протидія насильству повинна стати для кожного повсякденною культурною практикою, лише так зможемо припинити насилля”, — зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський під час свого виступу.

Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, насильство є медичною проблемою. Саме тому МОЗ України впроваджує системні кроки для виявлення та попередження насильства над дітьми. Що вже зроблено:

  • спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини та Міжнародним центром розвитку лідерства організували та провели медичну конференцію для 100 лікарів із залученням іноземних експертів;
  • підготували 21 тренера з питань насильства над дітьми. Ці педіатри та сімейні лікарі сьогодні проводять навчання інших лікарів в регіонах;
  • затвердили “Порядок проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги”. Наказ визначає клінічні стани, що характерні у разі можливого вчинення домашнього насильства, та зобов’язує протягом однієї доби інформувати Нацполіцію та Службу у справах дітей про вчинення насильства над дитиною;
  • МОЗ України та Мінсоцполітики тепер здійснюють щоквартальний моніторинг ситуації із домашнім насильством.
  • затвердили нову систему використання клінічних протоколів. Тепер українські лікарі можуть використовувати протоколи з переліку закордонних джерел (наприклад Nice, Duodecim), у тому числі ті, що стосуються насильства над дітьми.

У світі три чверті дітей віком 2-4 роки регулярно страждають від жорстокої дисципліни з боку батьків чи інших опікунів, також для 42% батьків емоційне насилля над дітьми є допустимим у навчальних цілях — відповідно до даних ООН (ЮНІСЕФ).

НАШ ГРАД