Як безпечно прикрасити ялинку

Як безпечно прикрасити ялинку

Для того, щоб новорічні свята пройшли безпечно та без будь-яких надзвичайних подій, необхідно дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Саме на цьому наголосили рятувальники під час практичного майстер-класу, який відбувся на території 43-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Києва за участі представників ЗМІ, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій

“Статистика свідчить про те, що у період новорічних та Різдвяних свят значно зростає кількість пожеж, спричинених неправильною експлуатацією піротехнічних виробів та електрогірлянд низької якості, або ж взагалі несертифікованих. Так, впродовж трьох місяців зимового періоду 2019/2020 року внаслідок необережного поводження з піротехнічними виробами виникло 18 пожеж, з яких 11 сталися безпосередньо в ніч з 31 грудня на 01 січня 2020 року”, — зауважив спікер заходу — заступник начальника Управління пожежної безпеки ДСНС України Олександр Чекригін.

“Як приклад, у новорічну ніч мешканець Житомира серйозно травмувався через запалений феєрверк, коли той не спрацював. Чоловік пішов перевірити причину і коли зазирнув до коробки, салют вибухнув. У результаті: реанімація з важкими травмами обличчя”, — додав рятувальник.

Тож, аби поінформувати громадськість про те, як можна запобігти нещасним випадкам та не зіпсувати свята, фахівці ДСНС озвучили основні правила встановлення головного новорічного атрибута — прикрашеної ялинки. Так, зелену красуню, за словами рятувальників, необхідно встановлювати лише на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані від електроприладів. На ялинку забороняється встановлювати свічки, бенгальські вогні та прикрашати її легкозаймистими матеріалами. Щодо використання піротехнічних засобів, то рятувальники наголошують, що купувати необхідно лише сертифіковані вироби, перевіривши упаковку на відсутність дефектів. Проте в умовах збройного конфлікту на сході країни, фахівці ДСНС рекомендують не використовувати хлопавки чи салюти, з поваги до людей, які брали участь у бойових діях.

Насамкінець вогнеборці практично продемонстрували, як недотримання простих порад може призвести до пожежі, зафіксувавши час, за який на ялинці згорають паперові прикраси та “дощик”. А для тих, хто все ж таки не уявляє святкування Нового року без феєрверків — рятувальник показав, як правильно встановлювати салютну установку, як її підпалювати, якою має бути безпечна відстань для людини біля неї та як правильно утилізувати виріб, що не спрацював.

 НАШ ГРАД