Як безоплатно отримати меддопомогу при травмуванні

Як безоплатно отримати меддопомогу при травмуванні

Якщо після травми пацієнт потребуватиме тривалої реабілітації, він також її отримає у рамках Програми медичних гарантій за пакетом “Медична реабілітація дорослих та дітей від 3-х років з ураженням опорно-рухового апарату”. 

Взимку, внаслідок складних погодних умов, ризик травмування значно зростає. У рамках Програми медичних гарантій, людина, яка травмувалася, має право на безоплатну допомогу, повідомляє Національна служба здоров’я України

Якщо, травмувавшись, людина не може рухатись або самостійно дістатись лікарні, слід терміново викликати швидку медичну допомогу за номером 103. “Швидка” обов’язково приїде до людини, яка перебуває у невідкладному стані. Зокрема, при пораненнях, переломах, вивихах, опіках, важких забоях, травмах голови, які небезпечні для життя. Бригада швидкої оцінить стан пацієнта, встановить попередній діагноз та транспортує пацієнта, у разі потреби, до медичного закладу.

Якщо людина з травмою потребує стаціонарної допомоги, пацієнт безоплатно отримає таку допомогу у закладі, який має контракт з НСЗУ за пакетами “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань” або “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. Якщо людина з травмою не потребує стаціонарної допомоги, то бригада швидкої відвозить такого пацієнта до найближчої лікарні. Пацієнт отримає допомогу у закладі, який має контракт з НСЗУ за пакетом амбулаторної допомоги.

Пацієнт, який травмувався може розраховувати на наступні види безоплатної медичної допомоги:

1. Екстрену медичну допомогу. 

Вона є безоплатною для пацієнта. Зокрема, на місці події: на вулиці, вдома, у громадських місцях, на виробництві, в різноманітних установах. Щоб отримати таку допомогу пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього.

2. Амбулаторну допомогу. 

Якщо госпіталізація не потрібна, пацієнт отримує медичну допомогу в межах пакету «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога». Звертатись до сімейного лікаря за направленням до травматолога на етапі отримання першої невідкладної допомоги не потрібно.

Амбулаторний пакет медичних послуг покриває проведення діагностики захворювань, а також лікування травм та наступну реабілітацію, які не потребують госпіталізації пацієнта в лікарню для цілодобового нагляду. Це та допомога, яку пацієнт отримує від лікарів вузької спеціалізації. Таких як, наприклад, хірург чи ортопед-травматолог та інші. Це також виконання ними лікувальних процедур або малих хірургічних втручань, проведення досліджень та обстежень пацієнта в амбулаторних умовах, а також лікування в умовах денного стаціонару.

3. Стаціонарну медичну допомогу. 

Якщо пацієнта з травмою госпіталізували, то в безоплатний пакет з надання медичної допомоги в стаціонарі медзакладу включено: інструментальні та лабораторні обстеження; надання медичної допомоги, направленої на полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів захворювання, нормалізацію порушених процесів життєдіяльності тощо; забезпечення знеболення та медикаментозної терапії; проведення хірургічних операцій з забезпеченням анестезії та післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення і подальша медикаментозна терапія; цілодобовий лікарський та медсестринський догляд та медичну реабілітацію в гострому періоді.

У вигляді страхового фінансового пакета, держава виділяє на лікування переломів кісток, черепа, хребта, чи кісток тулуба 8 000 грн, на операції на кістково-м’язовій системі — 7 356 грн. До тарифу не включено вартість дороговартісних витратних матеріалів. Однак вони забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Якщо після травми пацієнт потребуватиме тривалої реабілітації, то це також передбачено Програмою медгарантій в межах пакету “Медична реабілітація дорослих та дітей від 3-х років з ураженням опорно-рухового апарату”. НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації як в умовах стаціонару, так і на амбулаторному рівні пацієнтам у підгострому та відновному періодах.