Що таке біорізноманіття та як його зберегти?

Що таке біорізноманіття та як його зберегти?

Останнім часом ми часто чуємо словосполучення «втрата біорізноманіття». Зникають види флори та фауни, інші перебувають під загрозою. Наскільки це серйозна проблема та як її намагаються вирішити – розповідає ООН у матеріалі.

Що означає «біорізноманіття» і чому це важливо?

Під біорізноманіттям маються на увазі всі види життя Землі. Конвенція ООН про біологічну різноманітність описує його як «різноманітність усередині видів, між видами та різноманітність екосистем, включаючи рослини, тварин, бактерії та гриби».

Різноманітність видів підтримує баланс глобальної екосистеми, забезпечуючи нас усім, що нам необхідно для життя, включаючи їжу, воду, одяг, ліки та дах. Понад половина світового ВВП безпосередньо залежить від природних ресурсів. Понад мільярд людей покладаються на ліси як джерело коштів для існування. Для сотень мільйонів людей таким джерелом є моря.

Біорізноманіття також є природним захистом від зміни клімату. Екосистеми суші та океану діють як «поглиначі вуглецю», абсорбуючи більше половини всіх викидів.

Чи є втрата біорізноманіття кризою?

Так, це криза. Наприклад, згадані вище природні поглиначі вуглецю деградують: вирубуються ліси Амазонки, зникають солончаки та мангрові болота. 

Нераціональне та надмірне використання природних ресурсів людиною – одна з головних причин втрати біорізноманіття. З 1990 року втрачено близько 420 мільйонів гектарів лісу. Основним чинником обезліснення, як і раніше, залишається розширення сільськогосподарських земель.

Серед інших причин скорочення та зникнення видів – надмірний вилов риби, а також впровадження інвазивних чужорідних видів (видів, які утвердилися у навколишньому середовищі за межами свого природного довкілля, що може негативно позначатися на місцевих видах та екосистемах).

Усі вищезгадані фактори, як показали дослідження Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), можуть призвести до зникнення близько мільйона видів тварин та рослин. Серед них – південно-китайські тигри, індонезійські орангутани, жирафи, папуги, а також дуби, кактуси та морські водорості. 

Читайте також:

КС-28: 7 трильйонів доларів щорічно витрачаються на інвестиції, що завдають шкоди клімату

Втрата біорізноманіття впливає на функціонування екосистем, що призводить до того, що види стають менш здатними реагувати на зміни в навколишньому середовищі і дедалі більш вразливими перед стихійними лихами. Якщо в екосистемі є велика різноманітність організмів, є ймовірність, що не всі вони торкнуться однаково, і, якщо один вид зникне, його місце може зайняти аналогічний вигляд.

У поєднанні зі стрімким зростанням рівня забруднення деградація навколишнього середовища та втрата біорізноманіття дуже негативно впливають на спільноти в усьому світі. У міру підвищення глобальної температури колись родючі луки перетворюються на пустелю, а в океані виникають сотні так званих «мертвих зон», де практично не залишилося жодного життя.

Що таке План збереження біорізноманіття?

План, що офіційно називається Куньмін-Монреальською глобальною рамковою програмою зі збереження біорізноманіття, є епохальною угодою, прийнятою за ініціативою ООН 196 країнами. По суті, це керівництво з необхідних глобальних дій у галузі охорони навколишнього середовища до 2030 року. 

План був схвалений за підсумками Конференція сторін Конвенції про біологічну різноманітність у Монреалі у 2022 році. Спочатку зустріч мала пройти в Куньміні, Китай, але була перенесена до Канади через обмеження, пов’язані з пандемією  COVID-19 .

Мета угоди – допомогти міжнародній спільноті вирішити проблему втрати біорізноманіття, відновити екосистеми планети та захистити права корінних народів. Саме корінні народи найбільше страждають від втрати біологічної різноманітності та деградації навколишнього середовища, пов’язаними з промисловою діяльністю, викидами токсичних відходів, забрудненням води та ґрунту, вирубуванням лісів.

У угоді представлені конкретні заходи, які допоможуть зупинити і навіть звернути назад руйнування природи, у тому числі поставити під захист 30 відсотків території планети і 30 відсотків екосистем, що деградували, до 2030 року. В даний час під захистом знаходиться 17 відсотків суші та близько восьми відсотків морських територій. План також містить пропозиції щодо збільшення фінансової підтримки країн, що розвиваються, і корінних народів.

Для реалізації Куньмін-Монреальської конвенції країнам необхідно розробити національні стратегії та плани дій щодо збереження біорізноманіття, а також встановити або переглянути національні цілі, щоб вони відповідали глобальним цілям.

Що ще робить ООН для захисту біорізноманіття?

Наступного місяця Асамблея ООН з навколишнього середовища збереться до Найробі. Захід об’єднає уряди, неурядові організації, наукову спільноту та приватний сектор. Учасники зустрічі обговорять зміну клімату та втрату біорізноманіття.

Головною подією цього року у сфері захисту навколишнього середовища стане Конференція ООН з біорізноманіття, що відбудеться у Колумбії у жовтні та буде присвячена відновленню природних ресурсів. 

НАШ ГРАД