Щодо обмеження обігу пластикових пакетів

Щодо обмеження обігу пластикових пакетів

Обмеження обігу пластикових пакетів важливе для зменшення впливу на довкілля. 5 лютого відбудуться комітетські слухання проекту Закону № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (у другому читанні), повідомляє Міністерство енергетики та захисту довкілля України

Мінекоенерго підтримує зазначений законопроект та послідовно виступає за обмеження використання пластику.

«Маю сподівання і закликаю депутатів підтримати цей законопроект. Це буде ознакою того, що ми є цивілізованою країною», — заявив Міністр енергетики та захисту довкілля. При цьому зауважив, що таке рішення повернеться сторицею здоров’ям для нас і наших дітей.

«Обмеження обігу пластикових пакетів є першою стадією ієрархії поводження з відходами, адже запобігатиме їх утворенню, відтак, законопроект пропонує усунення не наслідків, а причини утворення проблеми», — наголошує Олексій Оржель.

Також він додав що наступним кроком стане заборона одноразового пластику. Це той одноразовий посуд, який ми використовуємо. «Дуже важливо підтримати і цю ініціативу, бо тверді побутові відходи, які ми в результаті отримаємо, важко утилізувати. Поки в нас немає сучасних переробних заводів, де нема викидів, поки немає якісних і правильних полігонів, нам краще запобігати утворенню великої кількості відходів – це буде набагато ефективніше», — пояснив Міністр.

При цьому під обмеження не підпадають біорозкладні пластикові пакети з відповідним маркуванням та пластикові пакети, обмежені розміром, які використовуються для пакування свіжого м’яса і риби.