Час у дорозі Київ — Варшава займатиме до 4 годин

Час у дорозі Київ — Варшава займатиме до 4 годин

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков, заступник Міністра Мустафа Найєм та керівник Укрзалізниці Олександр Камишін здійснили робочу поїздку в Республіку Польща. У рамках візиту українська делегація провела зустріч з Міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком, а також взяла участь у конференції «Європа Карпат», повідомляє  Міністерство інфраструктури України

«Після кількох етапів складних перемовин, нам вдалося вивести транзитні проблеми, які виникли між Польщею та Україною, на рівень президентів двох країн. Нарешті спільними зусиллями були напрацьовані конкретні рішення для виходу з тривалої транспортної кризи. Зокрема, польська сторона вперше за останні 7 років зобов’язалася суттєво збільшити кількість дозволів для українських автоперевізників. Уже найближчим часом чекаємо від наших колег документальне підтвердження цьому.

Завдяки спільній роботі залізниць двох країн, уже з 10 лютого 2022 року Укрзалізниця зможе зняти заборону на перевезення транзитних вантажів Україною до Польщі.

Ці домовленості нарешті дозволяють нам перейти до обговорення та реалізації важливих міжурядових інфраструктурних проектів. Зокрема, ми вже синхронізували наші дії з реалізації проекту високошвидкісного залізничного сполучення між Києвом та Варшавою. Цей проект спільно з Польщею плануємо презентувати на рівні Європейського Союзу.

Також триває підготовка, зокрема і пошуку джерел фінансування, для реконструкції ділянки Мальховіце — Нижанковичі на українсько-польському кордоні, що є важливим транспортним коридором для наших сусідів.

Ці кроки допомагають наповнити стратегічне партнерство з Польщею змістовними та взаємовигідними проектами, зокрема у секторі інфраструктури», — розповів Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Інтеграція української транспортної мережі в європейську:

а) Будівництво євроколії Київ — Варшава — проект, що об’єднає дві європейські столиці швидкісним транспортом. Час у дорозі займатиме до 4 годин. Наразі Україна та Польща спільно напрацьовують план реалізації проекту та готуються до презентації проекту на рівні Європейського Союзу.

б) Нові автобани до західного кордону — йдеться про будівництво першої концесійної дороги Краківець — Львів — Броди — Рівне, а також масштабне оновлення дороги М-07 Київ — Ковель — Ягодин, з підвищенням її до І-а категорії.

в) Реконструкція ділянки Мальховіце — Нижанковичі на українсько-польському кордоні (лінія 102) — це кроскордонна ділянка не експлуатується з 1995 року. Вона має важливе значення для сполучення двох польських регіонів.

г) Модернізація міжнародних автомобільних пунктів пропуску — проект президентської програми «Велике будівництво», який стартує вже у 2022 році, і передбачає оновлення ключових МАПП на кордоні з ЄС. Зокрема, у фокусі — модернізація ключового українсько-польського пункту пропуску в Ягодині.

ґ) Також Україна наразі веде активну роботу щодо включення в індикативні карти TEN-T наступних маршрутів:

  • дорога Н-01 Київ — Знам’янка
  • залізничні ділянки Коростень — Житомир — Бердичів та Стрий — Івано-Франківськ через Долину
  • річок Дніпро та Південний Буг.

Нагадаємо, 31 січня 2022 року було прийнято спільну заяву міністрів інфраструктури України та Польщі, яка зокрема передбачає:

  • якнайшвидше скасування обмежень на транзит вантажних вагонів територією України до Польщі залізничним сполученням;
  • суттєве збільшення кількості дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень з урахуванням потреб українських та польських автоперевізників;
  • розроблення спільного плану дій щодо підвищення ефективності роботи автомобільних міжнародних пунктів пропуску Польщі та України.
  • НАШ ГРАД