Ціни на внутрішніх ринках високі

Ціни на внутрішніх ринках високі

Світові ціни на продовольство продовжують знижуватись уже дванадцятий місяць поспіль. Про це йдеться у новій доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО). Така тенденція обумовлена ​​падінням світових котирувань зернових культур та рослинних олій.

У березні 2023 року індекс продовольчих цін ФАО знизився на 2,1 відсотка порівняно з лютим та на 20,5 відсотка порівняно з тим же періодом минулого року.

Падіння світових цін

Світові ціни на зернові за місяць впали на 5,6 відсотка, а на пшеницю – на 7,1 відсотка, чому сприяли такі фактори, як великий урожай в Австралії, покращення виробництва у Європейському союзі, великі обсяги постачання з Російської Федерації та продовження експорту Україною із чорноморських портів.

У березні подешевшала і кукурудза на 4,6 відсотка, що частково обумовлено очікуваннями рекордного врожаю в Бразилії, а котирування рису знизилися на 3,2 відсотка у зв’язку з прогнозами щодо кампаній зі збору врожаю в основних країнах-експортерах, що продовжуються або найближчим часом, включаючи Індію, В’єтнам та Таїланд.

Середня ціна на олію була на 3,0 відсотка нижчою, ніж місяцем раніше, і на 47,7 відсотка нижчою від цього значення за березень 2022 року.

У березні загалом ціни на молочну продукцію знизилися на 0,8 відсотка. Проте вартість вершкового масла зросла. Сир подешевшав через скорочення обсягів закупівель більшістю провідних країн-імпортерів Азії.

Вартість цукру була на 1,5 відсотка вища за лютневий показник у зв’язку з побоюваннями щодо погіршення прогнозів на врожай в Індії, Таїланді та Китаї.

Ціни на м’ясо дещо зросли – на 0,5 відсотки. Світові котирування яловичини підскочили під впливом зростання внутрішніх цін у Сполучених Штатах Америки у зв’язку з очікуваним скороченням постачання, а ціни на свинину зросли в умовах передсвяткового зростання попиту в Європі. Незважаючи на спалахи пташиного грипу в низці країн, які є великими експортерами, ціни на м’ясо птиці продовжили падіння дев’ятого місяця поспіль в умовах млявого імпортного попиту.

Ціни на внутрішніх ринках, як і раніше, високі 

«На глобальному рівні ціни впали, проте на внутрішніх ринках вони, як і раніше, дуже високі і продовжують зростати, що створює додаткові проблеми щодо продовольчої безпеки. Це зауваження особливо справедливе щодо країн, що розвиваються – чистих імпортерів продовольства, причому ситуацію посилює зниження курсу їх валют щодо долара США або євро, а також зростаючий борговий тягар», – підкреслив головний економіст ФАО Максимо Тореро.

Прогнози щодо зернових

У новій доповіді ФАО повідомляє, що обсяг світової торгівлі зерновими у сезоні 2022–2023 років зменшиться порівняно із сезоном 2021–2022 років на 2,7 відсотка до 469 млн. тонн. Це зниження відображає переважно припущення щодо скорочення обсягів торгівлі фуражними зерновими, тоді як очікується збільшення світової торгівлі пшеницею. Згідно з прогнозами, 2023 року обсяг торгівлі рисом зменшиться на 5,2 відсотка порівняно з рекордним рівнем 2022 року.