Фахівці Кабміну надають відповіді на запити громадян, кожен з яких опрацьовує 70-80 запитів щомісяця

Фахівці Кабміну надають відповіді на запити громадян, кожен з яких опрацьовує 70-80 запитів щомісяця

Уряд забезпечує одне з найважливіших прав людини – доступ до інформації, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

«Одна з ознак демократичної влади — її відкритість. А право людини на доступ до інформації, насамперед щодо державної влади, розглядається у сучасній юридичній практиці як одне з найважливіших прав людини й громадянина», — наголосила в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр» керівник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Роксолана Стадник.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», який набрав чинності у травні 2011 року, у Секретаріаті Кабінету Міністрів функціонує Управління забезпечення доступу до публічної інформації Департаменту інформації та комунікації з громадськістю. Фахівці управління у встановленому законом порядку надають відповіді на запити громадян, кожен з яких опрацьовує в середньому 70-80 запитів щомісяця.

З 9 травня 2011 року по 30 квітня цього року до Секретаріату Кабінету Міністрів надійшло 20 596 запитів на інформацію. З них, зокрема, отримано електронною поштою 12 356, поштою — 7458, телефоном — 667, факсом — 115.

За словами Роксолани Стадник, у березні на адресу Секретаріату Кабінету Міністрів надійшло 267 запитів на публічну інформацію. З них отримано поштою — 141, електронною поштою — 124 запити, телефоном — 2.

Найбільше запитів надійшло від фізичних осіб — 195, від об’єднань громадян без статусу юридичної особи — 37, від представників ЗМІ — 19, від юридичних осіб — 16.

Як відзначила керівник департаменту, більшу частину запитувачів цікавила правова інформація, довідково-енциклопедичного характеру та соціологічна. На 123 запити надано ґрунтовні відповіді по суті в межах компетенції Секретаріату Кабінету Міністрів, 75 спрямовано належним розпорядникам інформації відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» з одночасним роз’ясненням запитувачам, 69 запитів опрацьовують в установленому порядку.

Варто зазначити, що сьома річниця чинності Закону «Про доступ до публічної інформації» припала на Тиждень Відкритого Уряду.

   НАШ ГРАД