У Межигір’ї розпочала роботу лабораторія з аналізу якості ліків

У Межигір’ї розпочала роботу лабораторія з аналізу якості ліків

Завдяки організаційним зусиллям Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, АРМА та Держлікслужби на території Урядової резиденції «Межигір’я» розпочала працювати оновлена сучасна лабораторія.

Сьогодні лабораторію відвідали Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, голова Державної служби з лікарських засобів Роман Ісаєнко та директор «Центральної лабораторії з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції» Роман Маркін, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

«Оновлена лабораторія буде виконувати практично всі методи випробувань лікарських засобів. Простими словами, вона зможе досліджувати лікарські засоби на наявність небезпечних речовин, домішок, ідентифікувати незаявлені речовини у біологічно активних добавках. Важливе також місце, де розташована та працює лабораторія, що вкотре доводить: не існує жодних “недоторканних” місць, все має слугувати на користь громадянам», – наголосив Віктор Ляшко.

Лабораторія входить до сфери управління Держлікслужби та прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Також вона стане повноправним членом Загальноєвропейської мережі офіційних лабораторій з контролю якості лікарських засобів у Європі.

Сучасне обладнання дозволяє визначати:

  • кількісний вміст металів та елементів у лікарських засобах і субстанціях методом атомно-абсорбційної спектрометрії;
  • важкі метали та елементи в лікарській рослинній сировині та лікарських засобах методом спектрометрії з іонно-зв’язаною плазмою з використанням спектрометра;
  • мікробіологічну чистоту лікарських засобів, кількісне визначення антибіотиків, вітамінів, консервантів, бактеріальних ендотоксинів.

«Оновлена лабораторія відповідає вимогам міжнародних стандартів та оснащена сучасним (для України й унікальним) обладнанням. Це все разом із навичками кваліфікованих спеціалістів – гарантія якості лікарських засобів і бар’єр для фальсифікатів і підробок», – зазначив Міністр охорони здоров’я.

Лабораторія розширить спектр діяльності завдяки отриманим рідинному та газовому хроматографам з хроматом ас-детекторами, які дають можливість виконувати методи визначення домішок (наприклад, нітрозоамінів) в лікарських засобах і субстанціях та проводити інші дослідження.

НАШ ГРАД