У Літинській виправній колонії із засуджених відраховують… земельний податок

У Літинській виправній колонії із засуджених відраховують… земельний податок

зона зекПрацівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області здійснено моніторинговий візит до Літинської виправної колонії (№ 123).Про це повідомили у прес-службі Уповноваженого ВР з прав людини. Учасники візиту конфіденційно поспілкувалися із засудженими, безперешкодно відвідали житлові, виробничі та інші приміщення, ознайомилися з документацією установи.

Керівництвом колонії вживаються заходи щодо приведення умов тримання осіб у відповідність до встановлених вимог. Однак під час візиту монітори виявили низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

Медична частина установи не укомплектована на 60 відсотків. Вакантними залишаються посади, зокрема, начальника цієї частини та лікарів – психіатра і стоматолога. Стоматологічна допомога надається стоматологом місцевої лікарні, з якою укладено договір про співпрацю, лише у крайньому разі – гострому больовому синдромі. В установі спостерігається нестача необхідних медикаментів; обладнання та інструментарій – застарілі.

Камери дисциплінарного ізолятора не обладнані бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією. Вікна у вказаних камерах надмірно заґратовані із внутрішньої та зовнішньої сторін, що унеможливлює їх відкриття без сторонньої допомоги. На момент візиту температура в камерах була низькою, унаслідок чого в’язні в них перебували у верхньому одязі.

Від в’язнів неодноразово надходили скарги на відсутність проведення із ними правороз’яснювальної роботи. Вони не поінформовані про організації, до яких можливо звернутися для оскарження рішень та дій адміністрації установи.

На виробництві установи засуджені практично не використовують засоби індивідуального захисту, зокрема окуляри, респіратори тощо. Всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України із засудженими не укладаються строкові трудові договори. При опрацюванні документації установи моніторами було встановлено, що під час здійснення відрахувань із коштів засуджених відраховують, зокрема, земельний податок.

За результатами моніторингового візиту звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Міністерства юстиції України.

НАШ ГРАД