У Київське водосховище випустили понад 15 тонн мальків риби

У Київське водосховище випустили понад 15 тонн мальків риби

 В урочищі «Гористе», що у с. Лебедівка Вишгородського району, відбулося вселення водних біоресурсів у Київське водосховище. До водойми було випущено понад 15 тонн мальків риби. Остання подібна акція зариблення водоймища на Київщині державними рибовідтворювальними комплексами відбувалася ще в 2011 році.  Цього разу до водойми було випущено 600 тис. екз. коропа та рослиноїдних риб, а також близько 5 тис. екз. щуки, повідомляє Державне агентство рибного господарства України.

В акції вселення водних біоресурсів взяли участь перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, Голова Державного агентства рибного господарства Ярослав Бєлов, представники Національної академії аграрних наук, Державної екологічної інспекції, державних підприємств, громадськості та засобів масової інформації.

«На цей рік заплановано вселити понад 13 млн екз. молоді риб, серед яких і червонокнижні. Зариблення водойм України є важливою державною політикою підтримки екосистеми, формування промислових запасів риби та забезпечення продовольчої потреби населення», — прокоментував Максим Мартинюк.

Він додав, що масштаб і географію зариблення у цьому році значно розширено – вселення водних біоресурсів проводиться не тільки в межах регіону розташування рибовідтворювальних заводів, а й у різних областях України, таких як: Київська, Запорізька, Миколаївська та Дніпропетровська.

«Вселення молоді водних біоресурсів до водойм України – одне із пріоритетних завдань Держрибагентства. Завдяки належній підтримці, співпраці і фінансуванню від Міністерства аграрної політики та продовольства України протягом 2-3 років ми плануємо збільшити зариблення водойм водних біоресурсів до цифри 18 млн екз.»,- зазначив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

За словами очільника відомства, у 2018 році вперше за багато часу з державного бюджету виділено 10 млн грн на реконструкцію Херсонського та Новокаховського заводів, що дозволить збільшити їх продуктивність на 20%.

Вирощування рибопосадкового матеріалу було здійснено державними установами «Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб» та «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» за рахунок державного бюджету.

Загалом відтворення та селекція водних біоресурсів здійснюється чотирма державними рибовідтворювальними заводами. Вони у період з 2010 по 2017 рік здійснили вселення до водойм України понад 66 млн екз. водних біоресурсів.

За бюджетною програмою на організацію діяльності рибовідтворювальних заводів у 2018 році було виділено понад 54 млн грн. У тому числі, на «Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб» виділено понад 13 млн грн. А також понад 20 млн грн — на «Новокаховський рибоводний завод частикових риб».

Нагадаємо, 27 квітня 2018 року в урочищі «Акація», неподалік с. Сухолуччя Вишгородського району,  випустили 311 300 екз. мальків щуки.

 НАШ ГРАД