У Києві розкрито злочинну групу, яка вбила людей заради заволодіння їх житлом

У Києві розкрито злочинну групу, яка вбила людей заради заволодіння їх житлом

злочинци бандаПравоохоронці  провели спецоперацію по припиненню діяльності банди, яка викрадала та вбивала мешканців столиці з метою заволодіння їх майном, вилучені зброя, кошти, незаконна спецтехніка для стеження та величезна картотека з даними про громадян. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури. Досудовим розслідуванням установлено, що до складу банди входила жінка – мешканка міста Києва та чотири її пособника, які раніше неодноразово судимі за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини.

У період з 2015 року по теперішній час дана організована група осіб, діючи на території міста Києва за схемою, що була розповсюджена в 90-х роках минулого століття, відшукувала місцевих мешканців, з числа тих, які зловживають алкогольними напоями або вживають наркотичні засоби, та не мають близьких родичів, які б могли претендувати на спадщину.

Встановивши за пособництва «перевертнів у погонах» таку особу, злочинці незаконно її викрадали та тривалий час утримували, при цьому шляхом шантажу, погроз, побоїв, позбавлення їжі та води примушували до передачі їм документів на майно, з подальшим його переоформленням у нотаріуса.

Заволодівши майном потерпілого, організована злочинна група, діючи з метою приховати свої злочинні дії, а також запобігти зверненню особи із відповідною заявою до правоохоронних органів, вивозила жертву за межі м. Києва, де вчиняла над ним розправу шляхом вбивства.

Злочинців затримано безпосередньо під час контрольованої з боку правоохоронних органів операції з викрадення людини, за підозрою у вчиненні незаконного позбавлення волі осіб, замахів та повторних вбивств з корисливих мотивів. Внаслідок операції визволено з незаконного утримання трьох осіб, щодо яких планувалося вбивство.

На даний час проводиться комплекс слідчих та інших процесуальних дій з метою встановлення усіх обставин вчинених кримінальних правопорушень, також вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За скоєне кримінальне правопорушення зловмисникам загрожує покарання у вигляді аж до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

За інформацією прокурора Генеральної прокуратури України Владислава Куценка, 5 осіб затримано. Кримінальне провадження за вказаними фактами розслідується за ст. 257 (бандитизм), ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство з корисливих мотивів). Керівник департаменту Генеральної прокуратури, який здійснює розслідування вказаного кримінального провадження, повідомив про деталі операції. Він проінформував, що проведення вказаної операції стало можливим завдяки копіткій і наполегливій праці як співробітників підпорядкованого йому департаменту, так і управлінню внутрішньої безпеки Національної поліції України, а також оперативному супроводу відповідного підрозділу СБУ. За словами Володимира Гуцуляка, спільними зусиллями припинено діяльність фактично бандутворення, озброєного зброєю, члени якого упродовж 2014-2016 років підшуковували представників неблагополучних одиноких і соціально незахищених верств населення, яких викрадали, ізолювали в окремих приміщеннях, і шляхом побоїв, мордування, позбавлення їжі і води, підкупу та погроз змушували підписувати документи, за якими їх позбавляли майна. Також встановлено, що діяльність банди була пов’язана з функціонуванням офісу, який нібито надавав фінансові послуги. «Незахищені особи звертались туди за позиками і потрапляли таким чином фактично «в рабство» цих злочинних елементів», — уточнив він.

В ході операції проведено 53 санкціонованих обшуки на території міста Києва та Київської області. За їх результатами вилучено 5 одиниць зброї, щодо якої наразі проводяться заходи для проведення експертиз; вилучено кошти орієнтовно на суму у 100 тис дол США; особисті документи: копії та оригінали на майно громадян; зброю; наркотичні засоби; незаконну спецтехніку для негласного стеження за громадянами; та величезну картотеку даних про осіб, які були потенційними жертвами цього злочинного утворення. «Завдяки цьому попереджено чисельну кількість потенційних злочинів у майбутньому», — акцентував увагу керівник підрозділу Генеральної прокуратури.

Прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко також наголосив, що робота на вказаному напрямку буде продовжуватись і закликав мешканців усіх регіонів України, хто може допомогти, звертатися до органів прокуратури і повідомляти про відомі їм факти щодо діяльності вказаної злочинної групи зокрема та подібних угруповань в інших регіонах України.

НАШ ГРАД