У житомирському геріатричному пансіонаті запах сечі збивають… хлором

У житомирському геріатричному пансіонаті запах сечі збивають… хлором

покупатель пенсионерВ рамках реалізації національного превентивного механізму (НПМ) було здійснено моніторинговий візит до Житомирського геріатричного пансіонату працівником Департаменту з питань реалізації НПМ Секретаріату Уповноваженого з прав людини та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Черкаській області. Про це повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Адміністрація установи була відкрита для діалогу, сприяла роботі моніторингової групи під час проведення візиту, надала доступ до усіх приміщень та документів. Перше враження моніторів було позитивне: охайна озеленена прибудинкова територія, альтанки для відпочинку підопічних. Архітектурно доступна вхідна група приміщення, що дає можливість підопічним, які пересуваються за допомогою візка, самостійно виходити на прогулянку.

Умови проживання на поверхах, де живуть підопічні, які можуть пересуватися, – задовільні. В кімнатах проживають одна-дві особи, сімейним парам надається можливість жити разом. Мешканці не скаржилися на харчування, зазначили, що їжа смачна і в достатньому обсязі. Проте під час огляду відділень для ліжкових хворих людей і після спілкування з ними  було виявлено низку порушень та недоліків.

Моніторингова група дійшла висновку, що в пансіонаті існує дискримінаційна складова щодо ліжково хворих людей. Так, вони проживають у кімнатах з голими стінами, без штор на вікнах та будь-яких меблів, окрім ліжок.

Атмосфера в цих кімнатах гнітюча, її також доповнюють частково демонтовані рукомийники у кімнатах, не підстрижені нігті у підопічних, діряві шкарпетки та панчохи. Існує дефіцит підгузків, тому багато підопічних користуються ганчірками. Більшість людей замість туалетних стільчиків використовують звичайні відра, через що в кімнатах стоїть стійкий запах сечі.

В одному з відділень моніторингова група зафіксувала, що молодший медичний персонал намагається перебити цей запах розчином хлору, через що в кімнатах важко дихати. Мешканці, які можуть самостійно пересуватися, але через поважний вік їм складно спускатися на перший поверх, скаржилися, що місяцями, а дехто роками, не бувають на свіжому повітрі.

В пансіонаті також існують проблеми у наданні психіатричної медичної допомоги, зокрема щодо вчасного коригування схеми лікування підопічних, які цього потребують. Під час щорічних медичних оглядів лікарі не всіх спеціальностей приїжджають до пансіонату. Таким чином, протягом кількох років мешканців не оглядали невропатолог, психіатр і гінеколог. Частково відсутні або протерміновані індивідуальні програми реабілітації підопічних.

Стосовно зазначених та інших виявлених порушень і проблем будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

НАШ ГРАД