У відносини між пацієнтами та лікарями повертається довіра

У відносини між пацієнтами та лікарями повертається довіра

На засіданні Кабінету Міністрів Україні в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун і Голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко презентували результати трансформації системи охорони здоров’я і подальші етапи змін, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

З початку минулого року МОЗ України розпочало розбудову нової системи охорони здоров’я, в в центрі якої — людина і всі питання її здоров’я.

“У відносини між пацієнтами та лікарями повертається довіра, професійність та гідність. Це результати змін, які ми бачимо вже зараз”, — підкреслила в.о Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За півтора року трансформації системи охорони здоров’я:

  • Українці вперше в історії отримали право вільно обирати та змінювати свого лікаря. Нині свій вибір зробили вже 27,5 млн українців.
  • До змін долучились понад 1200 медичних закладів сімейної медицини.
  • Вперше в історії вдалося залучити до трансформації охорони здоров’я приватні заклади — нині це кожен п’ятий заклад, де можна обрати сімейного лікаря. Приватні заклади починають конкурувати з комунальними. Держава — працювати з бізнесом.
  • Вперше в історії України діти та дорослі з груп ризику повністю забезпечені необхідними вакцинами. А незабаром зробити щеплення від кору зможуть і всі дорослі, в яких відсутній імунітет. Крім того, вже влітку приватні заклади отримуватимуть вакцини так само, як комунальні.
  • Програмою “Доступні ліки” українці скористалися вже понад 35 млн разів. Цього року програма перезапустилась — з електронним рецептом через Національну службу здоров’я.
  • З липня 2018 року заклади, які співпрацюють з Національною службою здоров’я України, надають чіткий пакет первинної медичної допомоги повністю безоплатно.
  • Усі заклади сімейної медицини в Україні автономізувалися й стали комунальними некомерційними підприємствами. Вони більше не утримуються коштом бюджету, мають стабільні виплати від НСЗУ і можуть вільно організовувати свою роботу, впроваджувати гнучкі заробітні плати, мати рахунки в банку та депозити.
  • Хороший лікар приносить своєму закладу більше фінансування та сам заробляє більше. В закладах, де ефективно вибудована система мотивації персоналу, заробітні плати сімейних лікарів та медичного персоналу виросли в 2-4 рази.
  • За рік відсоток комп’ютеризованих закладів сімейної медицини зріс з 3% до 97%. Всі декларації з пацієнтами укладаються в електронному вигляді, медзаклади укладають договори і звітують НСЗУ також в електронній формі. З березня в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка, з квітня стартував електронний медичний рецепт. Розробляється функціонал електронного направлення та електронного лікарняного. Поступово кількість паперів в роботі медиків зменшуватиметься, а комп’ютер буде економити більше часу для найважливішого — спілкування з пацієнтами.

“Статус лікаря первинки зростає. Українські терапевти, педіатри і сімейні лікарі почали отримувати достойну зарплату в легальному полі. За 9 місяців роботи Національна служба здоров’я виплатила медзакладам за обслуговування пацієнтів 8,9 млрд грн”, — сказав Голова НСЗУ Олег Петренко.

Як розвиватиметься система охорони здоров’я

У 2019 році МОЗ України презентує перший в історії України гарантований пакет медичних послуг, який прийде на заміну псевдо-безкоштовній медицині.

Гарантований пакет — це послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. Це базовий набір життєво необхідних медичних послуг, які затверджуватиме восени 2019 Верховна Рада разом із Державним бюджетом на 2020 рік.

Щоб з 2020 року запрацювала програма медичних гарантій, необхідно, щоб восени 2019 року всі заклади спеціалізованої допомоги підписали договори з Національною службою здоров’я.

Для цього вони повинні автономізуватися, комп’ютеризуватися та мати відповідне обладнання. Це все реалістичні завдання, які первинка успішно виконала. Тож це можливо й на рівні спеціалізованої допомоги.

З 2020 року в країні діятиме єдиний медичний простір. Відомчі заклади, такі як Феофанія та заклади Національної академії медичних наук, почнуть також перехід на фінансування за принципом “гроші йдуть за пацієнтом” й стануть відкритими для всіх.

Завантажити презентації 

Трансформація системи охорони здоров’я: що змінилось (pdf, 684 Кб) 

Національна служба здоров’я України: про ефективність в цифрах (pdf, 1 Мб) 

НАШ ГРАД