У В’єтнамі конфісковано партію слонової кістки

У В’єтнамі конфісковано партію слонової кістки

Митники порту Хайфон у В’єтнамі конфіскували у контрабандистів сім тон слонової кістки, торгівля якої заборонена, повідомляє сайт ООН. Відповідно до Конвенції про міжнародну торгівлю видами, які перебувають під загрозою зникнення, торгівля слоновою кісткою є незаконною. Комерційний імпорт та експорт цього продукту заборонено.

При цьому слонова кістка високо цінується у багатьох азіатських країнах – її використовують для виробництва предметів розкоші: клавіш дорогих фортепіано, ювелірних виробів, меблів та статуеток. 

Високий попит на такі товари виявився згубним для популяції слонів. В даний час Міжнародний союз охорони природи відносить африканського саванного слона до категорії «які знаходяться під загрозою зникнення» – через діяльність браконьєрів та внаслідок втрати довкілля.

Останні 50 років населення африканського саванного слона скоротилася на 60 відсотків. 

«Торгівля об’єктами дикої природи – серйозний транснаціональний злочин, що тягне за собою тяжкі наслідки, – зазначила Ханні Куева-Бетта, керівник Глобальної програми УНП ООН зі злочинів, що впливають на довкілля. – Вона здатна призвести до зникнення цілих видів та втрати біорізноманіття, що матиме серйозні наслідки для економіки країн та добробуту народів». 

Високий прибуток, який приносить незаконний обіг об’єктів дикої природи, додала Куева-Бетта, може використовуватися для фінансування іншої злочинної діяльності, у тому числі для розпалювання та фінансування збройних конфліктів. 

Перехоплений у В’єтнамі контейнер із нелегальним вантажем було відправлено з Африки, після чого його перереєстрували іншим маршрутом. Злочинці часто приховують початкове походження вантажу, сподіваючись, що це дозволить уникнути виявлення контрабандного товару. 

Перехоплення контрабандного вантажу було здійснено групою портового контролю – одним із чотирьох підрозділів, створених у В’єтнамі в рамках спільної програми Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН) та Світової митної організації з контролю за контейнерними перевезеннями. 

Групи портового контролю укомплектовані персоналом, який пройшов навчання у рамках оонівської програми визначення цільових ризиків.

Наразі справу про контрабанду вантажу слонової кістки передано до Міністерства громадської безпеки В’єтнаму для проведення розслідування. УНП ООН активно працює над налагодженням зв’язків між підрозділами портового контролю у В’єтнамі та Африці, прагнучи того, щоб обмін інформацією запобігав незаконному постачанню об’єктів дикої природи.

В ООН неодноразово зазначали, що злочини проти дикої природи мають глобальний характер і зачіпають усі країни. Вони обертаються серйозними наслідками для біорізноманіття, здоров’я людей, безпеки та соціально-економічного розвитку. Незаконна торгівля продуктами дикої природи стоїть на четвертому місці серед найприбутковіших видів міжнародної злочинної діяльності, лише ненабагато відстаючи від наркобізнесу, торгівлі людьми та зброєю.

НАШ ГРАД