У великих містах України проектуватимуть перехоплюючі автостоянки

У великих містах України проектуватимуть перехоплюючі автостоянки

В Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №3/2019 опублікована Зміна №2 у ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів», якою унормовано можливість проектувати перехоплюючі автостоянки у великих містах України для розвантаження центру від надмірної кількості автомобілів. Норма вступає в дію з 1 липня 2019 року, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

«Практика організації перехоплюючих автостоянок дуже розповсюджена у Європі та інших країнах світу. По-перше, це значно полегшує транспортний рух у великих містах, по-друге, розвантажує центральні райони від надмірної кількості автомобілів, зменшуючи проблеми з парковками та заторами на дорогах. Як це працює? Власник авто перед заїздом до центру міста може залишити своє авто на такій парковці і пересісти на громадський транспорт, щоб зручно дістатися до необхідного місця призначення. Створення таких перехоплюючих парковок в Україні унормовано у нових змінах у ДБН щодо автостоянок і з 1 липня вони вступають в дію», – поінформував заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Створення перехоплюючих парковок на в’їзді в центральні райони великих міст сприятиме:

  • зменшенню заторів на дорогах;
  • вирішенню проблем з нестачею парковок;
  • підвищенню екологічного стану міст;
  • налагодженню транспортного руху в центральних районах міст.

Згідно зі змінами у ДБН, перехоплюючі автостоянки мають розміщуватися поблизу залізничних станцій, авіаційних терміналів, станцій метрополітену, зупинок маршрутного таксі та іншого громадського транспорту, розташованого на під’їзді до центральної частини міста. Мінімальна відстань до вказаних об’єктів – 150 м.

До 50% машиномісць на перехоплюючих автостоянках мають передбачатися для довготривалого зберігання авто (протягом дня), до 25% машиномісць – для короткочасного зберігання (на декілька годин).

Зміни у ДБН розроблені ПАТ “КиївЗНДІЕП”.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Перехоплююча автостоянка − стоянка, розташована поблизу автотранспортних шляхів прямування населення з місця проживання. Призначена для розвантаження центральної частини в приміській і периферійній зонах, шляхом тимчасового зберігання автомобілів при пересадці на громадський транспорт. Дозволяє зменшити завантаженість автотранспортної системи міста, звільнивши її від частини особистого автотранспорту.