У Бучанській виправній колонії нашестя пацюків

У Бучанській виправній колонії нашестя пацюків

зона1В рамках реалізації національного превентивного механізму проти катувань працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадськими моніторами здійснили моніторинговий візит до ДУ «Бучанська виправна колонія (№ 85)», повідомили у прес-службі Уповноваженого. Учасники візиту конфіденційно поспілкувалися із засудженими, безперешкодно відвідали штрафні, житлові, виробничі та інші приміщення установи. Під час візиту моніторами виявлено факти порушень національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження із засудженими.

У гуртожитках для проживання в’язнів та дисциплінарних приміщеннях мають місце порушення норм житлової площі. В них не встановлено бачків із питною кип’яченою водою, у зв’язку із чим засуджені вживають воду із централізованої водопровідної мережі. Туалетні кімнати у житлових приміщеннях перебувають в антисанітарному стані, клозетні чаші потребують заміни, штучного освітлення недостатньо. В’язні скаржилися на наявність у гуртожитках пацюків, і не безпідставно – учасники візиту змогли побачити гризунів на власні очі.

Камери дисциплінарних приміщень не обладнані припливно-витяжною вентиляцією, вологість повітря в них підвищена, вікна невеликих розмірів та не обладнані кватирками, через що утримувані в них особи не мають доступу до свіжого повітря. Унаслідок надмірної заґратованості вікон у камерних приміщеннях недостатньо природнього освітлення.

Усупереч вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України із працевлаштованими засудженими не укладаються строкові трудові договори. Ув’язнені скаржилися на відсутність проведення з ними правороз’яснювальної роботи та непоінформованість про розмір нарахованої їм заробітної плати. В установі на стендах з наочною інформацією для засуджених відсутні відомості про організації, до яких в’язні можуть звернутися зі скаргами на дії адміністрації установи (прокуратура, Секретаріат Уповноваженого з прав людини, центри надання вторинної безоплатної допомоги). В ході візиту виявлено порушення прав засуджених на приватність та медичну допомогу.

За результатами візиту для вжиття відповідних заходів реагування до Міністерства юстиції України буде направлено звіт.

НАШ ГРАД